Redd ferien med en god krangel

Endelig er det sommer! Og endelig kan du og kjæresten din slappe av sammen. Men pass på. Når dere tilbringer mye fritid sammen kan uløste konflikter fort komme opp til overflaten...

Publisert
Sist oppdatert

Redd ferien med en god krangel

Endelig er det sommer! Og endelig kan du og kjæresten din slappe av sammen. Men pass på. Når dere tilbringer mye fritid sammen kan uløste konflikter fort komme opp til overflaten...

Av Hege Eilertsen

Sommerferie. Ordet smaker av deilige, late dager og sene kvelder. Med god mat og drikke, og hyggelig samvær med den du elsker. Det er den tiden da vi skal hente oss inn igjen, og gi hverandre alt det vi ikke har rukket det siste året. Vi kan nesten ikke vente med å komme oss av gårde. På tur til hytta, Syden, slektninger eller hvor det nå måtte være vi drar.
Men...

Forventning vs. realitet
- Stikk i strid med våre forventninger kan mye fritid sammen være den største trusselen mot et forhold, sier den svenske psykologen Kristian Aleman til Aftonbladet.

Aleman, som blant annet arbeider psykoanalytisk med par i krise, sier følgende om den farefulle sommeren:

- Det er da våre uløste konflikter fra et stresset år kommer opp til overflaten. Med dagens høye livstempo blir det ikke alltid så mye tid til overs for å beskytte forholdet i hverdagen. Og uløste problemer og konflikter kommer etter, hvor mye vi enn ønsker å sette et strek over det som har vært slitsomt.

Håndtering
For å komme en potensiell krise i møte, mener han det er helt essensielt hvordan vi håndterer våre frustrasjoner i parforhold.

- Kvinner har ofte et større behov for å stoppe opp med sin partner med jevne mellomrom. Når ferien kommer ser man i verste fall fram mot helt ulike saker. Kløften kan være mer eller mindre alvorlig. For et forhold som ikke er stabilt, kan ferien faktisk bli en riktig skilsmissefelle, mener Kristian Aleman.

Lett på trykket!
- Om grunnvollene i forholdet har fått seg en støkk, eller om det har svaiet fra begynnelsen, er det nettopp i ledige stunder sammen at man oppdager at man har sklidd fra hverandre, helt enkelt.

Psykolog Aleman har følgende råd til par som skal tilbringe sommeren sammen, og tror at det fort kan komme til å ende opp med krangling:

- Tillat dere å tenke tanken: OK, nå krangler vi realt i noen dager, for å lette på trykket .

Tanken om den perfekte ferien, får heller legges på hylla, mener han.
- Forsøk å lufte deres frustrasjoner direkte i stedet, så kommer utladningene der de hører hjemme, legger han til.

Mozon, 25.06.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer