Realityserier kan trigge kosmetisk kirurgi

Tv-seere av programmer der deltakerne får plastikkirurgi er mer interessert i å få gjennomført slike operasjoner enn de som ikke ser på, viser en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2006 ble nesten 11 millioner kosmetiske operasjoner gjennomført i USA, ifølge American Society of Plastic Surgeons. Dette er sju prosent mer enn året før.

Nå viser en amerikansk undersøkelse at tv-show som “Extreme Makeover” og ”Svanen”, som også ble sendt på norsk tv, kan påvirke seerne i retning av å oppsøke plastikkirurgen.

For selv om forskerne ikke kan slå fast noen årsak-virkningeffekt, kommenterer de at resultatene ”gir sterk støtte til ideen om at plastisk kirurgi i realityshow påvirker både forventningene og valgene til potensielle pasienter innen kosmetisk kirurgi.”

- Jo mer titting, jo mer interessert

- Jo mer de så på programmene, jo mer interessert ble de i plastisk kirurgi, sier John Persing, seniorforfatter og plastisk kirurg ved Yale University School of Medicine, til Yahoo News.

Les også: Knytter brystimplantat til selvmordsrisiko:

Forskerne samlet inn informasjon om demografien til 42 førstegangspasienter, samt deres tv-vaner og selvrapportert kunnskap om plastisk kirurgi. De fleste var kvinner med en gjennomsnittsalder på 36 år, og bare 12 prosent så aldri på slike serier.

Les også: Du er penere enn du tror:

- TV er ikke virkelig

Resultatene, som er publisert i juliutgaven av tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery viser at fire av fem av alle de spurte sa at TV hadde påvirket dem til å oppsøke kosmetisk kirurgi. Nesten en tredel sa de følte at showet hadde veldig stor eller moderat påvirkning på deres syn på plastisk kirurgi.

De som så regelmessig på minst en slik serie sa de var mer påvirket av media til å foreta kometisk kirurgi, de følte de kunne mer om kosmetisk kirurgi generelt.

Les også: - Extreme makeover en dårlig ide:

Forskerne konkluderer med at plastisk kirurgi i realityserier på tv spiller en viktig rolle for pasienter innen kometisk kirurgi og for deres avgjørelser. Persing understreker at folk bør være klar over at situasjoner som dukker opp i slike realityserier er underholdningsbaserte og ikke reflekterer praksis i virkeligheten.

Les også: Smerter ved silikon:

Ønsker folk var fornøyd

- Her har nok de som ser på seriene fått en bekreftelse på sine antakelser i forhold til at det vil få et positivt utfall for dem å gjøre noe med det de er misfornøyd med. Det er tydelig at disse programmene ikke kan inneholde så mye informasjon om komplikasjonene som er knyttet til kosmetisk kirurgi, sier professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole til Mozon.no.

Sundgot-Borgen, som har forsket mye på spiseforstyrrelser, sier forskerne sannsynligvis ville fått de samme resultatene i Norge.

- Kosmetisk kirurgi er ikke noe hysjhysj lenger. Folk snakker åpent om det, og jeg tror interessen også er enorm lenger ned i aldersgruppene, sier professoren.

- Hva synes du om det?

- Jeg skulle selvfølgelig ønske at hvert enkelt menneske var fornøyd med seg selv, men slik er ikke verden. Jeg har ikke noe imot profesjonelt utført kosmetisk kirurgi hvis det virkelig er en reell grunn til å gjøre det. Men jeg er selvsagt ekstremt skeptisk til at 15-åringer får kosmetiske operasjoner i konfirmasjonsgave, sier Sundgot-Borgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer