Forbrukerombudet raser mot aktører som lover raske penger. Foto: Per Ervland
Forbrukerombudet raser mot aktører som lover raske penger. Foto: Per ErvlandVis mer

- Raske penger finnes ikke

Forbrukerombudet jakter svindlere på internett.

«I beste fall driver disse villedende markedsføring. Sverre Åril, Forbrukerombudet»


Forbrukerombudet har gjennomført en kontrollaksjon på Internett på jakt etter norske nettsteder som lover forbrukere raske penger.

- Vi har gjennomført en såkalt kontrollaksjon sist uke, og vi har vært innom 70 ulike nettsteder og annonsører, forteller Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, til DinSide.

Han forteller at enkelte foretak opererer med så mange som 20 ulike nettadresser for å lokke forbrukere til å kjøpe sine produkter.

Felles for alle nettstedene som ble undersøkt, er at de lover mer enn det er mulig å holde. Veien til å bli millionær er ofte bare noen tastetrykk unna, men det kreves som regel at du først betaler for en oppstartspakke eller en bok som skal hjelpe deg på vei.

Noen lar seg faktisk lure av dette

Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, jakter svindlere på Internett. Foto: Forbrukerombudet
Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, jakter svindlere på Internett. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Bruker Facebook

Aksjonen ble gjennomført i samarbeid med forbrukermyndigheter verden over etter initiativ fra det internasjonale forbrukerbeskyttelsesnettverket ICPEN. Forbrukermyndighetene i mange land har denne uken utført tilsvarende undersøkelser for sammen å bekjempe denne typen markedsføring.

Åril forteller at de brukte ulike søkeord som "jobbe hjemmefra", "forretningsmulighet" og "tjen penger raskt" i prosessen for å hente frem aktuelle nettsteder. Mange av de useriøse aktørene bruker sosiale medier som Facebook og MySpace som markedsplass for sine produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Generelt er det snakk om aktører som ønsker å selge et produkt, og som lover millioner i rikdom og suksess. I beste fall driver disse villedende markedsføring. Det ender som regel med at de vil ha deg til å kjøpe noe, eller betale noe for å komme i gang, sier Åril.

I første omgang vil Forbrukerombudet melde inn sine funn til ICPEN.

- Ofte er det utenlandske aktører som står bak disse annonsene, men vi vil se nærmere på de resultatene vi fant i forrige uke, sier Åril.

Forbrukerombudet går foreløpig ikke ut ned detaljer rundt hvilke aktører de har aksjonert mot.