Raske penger = dyre penger

Du ser annonsene overalt: Få kreditt uten sikkerhet! Fristende, ikke sant? Og kreditten får du, men rentesatsene er egnet til å skremme småbarn med.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det annonseres flittig for lynrask kreditt uten spørsmål om sikkerhet, og vi i DinSide får stadig spørsmål fra leserne om ulempene med slike tilbud.

Og rådet er klart. Du bør passe deg for å inngå låneavtaler hvor du ikke får vite lånebetingelsene på en skikkelig måte på forhånd.

Sjekkliste

Sett deg alltid inn i lånebetingelsene før du søker om lån. Enkelte av tilbyderne på markedet tilbyr deg å søke direkte fra nettsiden, uten at du får informasjon om lånebetingelsene på forhånd (eksempel:Straxlaanet.no).

Slike tilbud bør du være forsiktig med å benytte deg av.

I følge Advokat Ragnar Wiik, sier Finansavtaleloven at långiver plikter å opplyse om:

  • effektiv årlig rente

  • nominell årlig rente

  • gebyrer og andre lånekostnader som belastes låntaker

  • størrelse,antall og forfallstid for innbet. i hele låneperioden

  • samlet beløp som skal betales

  • forbehold om endring av renter mm.

  • rett til førtidig tilbakebetaling
I tillegg skal låneavtalen være skriftlig, og angi alle kostnadene du må dekke.

Du skal også motta kopi av låneavtalen. Har ikke långiver opplyst om forbehold vedrørende endring av avtalen på forhånd, kan han ikke endre vilkårene i avtalen før det har gått tre år. Et forbehold om endringer skal angi betingelser for endring, og endringen skal uansett være saklig begrunnet (med unntak av: rentesats,gebyr,andre kostnader)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Långiver har også plikt til å frarå låneopptak, hvis din økonomisk evne tilsier det.

Endring av lånevilkår: Du må varsles skriftlig, og endringer skal ikke iverksettes før etter 6 uker fra varselet er sendt.

Hvem er de?

Det kan virke som om det er svært mange som tilbyr slike "hurtiglån", men i realiteten er det kun noen få finansieringsfirmaers produkter som blir annonsert gjennom mange agenter.

De er:

  • GE Capital Bank (General Electric) – tilbyr “Norgeslånet”, gjennom agentene CENTUM låneformidling, ROE Finans, og Allfinans
  • ACCbank Amerikansk finanskonsern - er også en flittig annonsør i den senere tid, og
  • Gjensidige NOR, som bruker Straxlånet, Telefinans og Norsk Finans som agenter

Dyr moro

Det er ingen tvil. Å låne uten sikkerhet er dyrt. Vær klar over at den effektive renten på slike lån ofte ligger over det dobbelte av den vanlige boliglånsrenten.

Skal du likevel låne, bør du uansett låne hos den billigste, trykker du på lenken øverst til høyre i artikkelen finner du ut hvem som har den "billigste" renten av disse tilbyderne.