En tur i nettbanken kan være løsningen for de som ikke er ferdige med årets julegaver. Foto: DinSide
En tur i nettbanken kan være løsningen for de som ikke er ferdige med årets julegaver. Foto: DinSideVis mer

Rask og populær gave

Vi minner om hvorfor det er helt i orden å gi noen penger til jul.

Hva? Gi bort penger til jul?!?, tenker du kanskje.

Men da vi tidligere i desember i fjor promoterte penger som en aktuell julegave, svarte en av fem DinSide-lesere at de alltid gir bort penger til jul. En av fire sier at de gir bort penger om de ikke kommer på noe bedre, mens 17 prosent svarer at de har gitt bort penger, men at de prøver å la være.

Uansett - mangler du en gave, eller greide du rett og slett ikke å finne på noe lurt? Her er tre argumenter for hvorfor du med god samvittighet kan gi bort en pengegave i kveld.

1. Det er den beste gaven

I alle fall om du spør samfunnsøkonomer. Å gi hverandre penger i stedet for gaver som mottakeren kanskje ikke har bruk for, er en mer effektiv ressursbruk sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv.

I artikkelen "Pareto som julenisse - et forslag til effektivisering av julegavesystemet" slår professor ved Norges Handelshøgskole Agnar Sandmo et slag for å gi hverandre penger til jul. Han påpeker at problemet med julegavene er at de gis i natura i stedet for som generell kjøpekraft. Les mer

>>>Du trenger ikke gi bort harde kontanter - se mulighetene

2. Du slipper skatter og avgifter

En av to nordmenn kjenner ikke til at du kan gi bort penger hvert år for å unngå arveavgift. Har du mye penger, så vit at du kan gi bort 39.609 kroner (1/2 G) i 2011 uten å betale skatt eller arveavgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det som også er viktig å merke seg, er at denne muligheten går tapt hvert år dersom du ikke kjenner til den. For hvert år du ikke benytter det avgiftsfrie beløpet, forsvinner det og kan ikke benyttes igjen.

Vet du at dine nærmeste uansett vil arve større pengebeløp fra deg, lønner det seg derfor å dele opp beløpene for å unngå at det regnes om arv eller forskudd på arv.

Vær oppmerksom på at 1/2 G er summen av alle gaver som gis fra samme giver til samme mottaker i løpet av et helt år. Gir man da kr 39.609,- nå, vil enhver annen gave, for eksempel (andre) jule- eller gebursdagsgaver blir avgifts- og innberetningspliktige. Det kan derfor være lurt å gi bort et beløp litt under maksgrensen.

3. Det går raskt

Vil du gi bort penger i år, har du flere muligheter, og du trenger ikke engang bevege deg utenfor hjemmet. Bestemmer du deg for å gi en pengegave, er du ferdig på svært kort tid.

Kontanter må du muligens i butikken eller minibanken for å skaffe, men du kan også overføre penger i nettbanken og gi mottakeren den gledelige beskjeden i en konvolutt under treet. Vil du gi bort forhåndsbetalte Visa-kort eller fondsandeler, kan dette også gjøres hjemmefra. Visa-kort kan bestilles på nettet (print ut bevis og legg i en konvolutt som gave), og fondsandeler kan bestilles i nettbanken ved hjelp av Bank-ID.

Er du fortsatt skeptisk, så spør deg selv: Har du noen gang blitt lei deg av å motta penger i en konvolutt?