Rask og effektiv behandling av helvetesild

Helvetesild kan behandles raskt og effektivt dersom pasienten kommer til behandling innen 72 timer etter første utbrudd. Medisinene Zovirax og Valtrex demper utbruddet og reduserer de plagsomme smertene betydelig.

Helvetesild kan behandles raskt og effektivt dersom pasienten kommer til behandling innen 72 timer etter første utbrudd. Medisinene Zovirax og Valtrex demper utbruddet og reduserer de plagsomme smertene betydelig.

Helvetesild er meget smertefullt og oppstår som oftest nederst i ryggen, rundt midjen eller i ansiktet. Det mest vanlige er at symptomene sitter på den ene siden av kroppen.

De første symptomene varer gjerne i en til tre dager, og kan være en stikkende eller brennende smerte i huden. Etter hvert opptrer et rødt utslett på samme sted som smertene. Utslettet blir raskt til en samling av blemmer som ligner på vannkopper. Blemmene brister og blir til små sår som deretter tørker inn.

Rundt 22 % av pasientene kan ha smerter 6 måneder etter at sårene er leget3. Ca. 50% av de som har smerter etter 3 mnd. kan fremdeles ha smerter etter 2 år3. Disse smertene som er en komplikasjon av helvetesild er vanskelige å behandle4.

Herpes zoster eller helvetesild er en infeksjon som kommer av samme virus som gir vannkopper. Alle som en gang har hatt vannkopper, kan derfor få helvetesild. Viruset gjemmer seg i nerverøttene i kroppen og kan ligge gjemt i årevis, inntil det plutselig gjenoppstår hos noen. Man vet ikke helt sikkert hvorfor dette skjer, men det kan skyldes økende alder og at kroppens motstandskraft av en eller annen grunn blir svekket. Helvetesild rammer hovedsakelig eldre personer, men også yngre personer kan rammes. Helvetesild er vanligst hos mennesker over 50 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det koster kr. 1233,20 for en behandling med det mest effektive preparatet, Valtrex2. Vanlig refusjon gis bare for sykdommer som varer mer enn 3 mnd og som er residiverende.

I og med at det stort sett dreier seg om pensjonister, som ofte har dårlig råd, er dette et stort økonomisk innhogg. Det er også umenneskelig å skulle lide seg gjennom slike smerter som helvetesild gir, når man har et legemiddel som kan dempe utbruddet og redusere de akutte smertene betydelig og som reduserer risiko for langvarige smertekomplikasjoner.

Referanser:

1) Wood MJ, Kay R, Dworkin RH et al. Oral acyclovir therapy accelerates pain resolution in patients

with herpes zoster: a meta-analysis of placebo-controlled trials. Clin Infect Dis 1996;2:341-347.

2) Beutner KR, et al. Valaciclovir Compared with Aciclovir for improved Therapy for Herpes Zoster

in Immunocompetent Adults. Antimicrobial Agents and Chemotherapy 1995; 39: 1546-1553.

3) Browsher D. The lifetime occurrence of Herpes zoster and prevalence of post-herpetic neuralgia:

A retrospective survey in an elderly population. European Journ of Pain 1999;3: 335-342.

4) Johnsen RW. The future of predictors, prevention, and theraphy in postherpetic neuralgia.

Neurology 1995;45 (suppl 8): S70-S72.