Raser mot Næringsmiddeltilsynet

Fem produkter med marine oljer er fjernet fra butikkhyllene av Statens Næringsmiddeltilsyn etter en test av dioksin- og PCB-innholdet. - SNT har misforstått sin rolle og utøver maktmisbruk, mener daglig leder Turid Backer i Bransjerådet for Naturmidler.

Publisert
Sist oppdatert

SNT har undersøkt 15 prøver av marine oljer kjøpt i ulike helsekostbutikker i Oslo. Fem av oljene inneholder for mye miljøgifter, og SNT fraråder forbrukere å ta Medisintran fra Europharma AS, Selolje fra Fennomer Norge A/S, Ecomer fra Natumin Pharma Norge A/S, eye q fra Nutrimed as og Omega 3 fra Nature Pharma AS.

De tre første oljene overskrider grenseverdien i gjeldende norsk regelverk for dioksiner, i tillegg til å ha svært høye nivåer av PCB. I samråd med SNT har de ansvarlige trukket produktene fra markedet.

Grenseverdien for dioksiner i marine oljer ble endret fra 6.0 pg (picogram) TE/g (toksiske ekvivalenter/gram) til 2.0 pg TE/g 1. juli 2002, og Turid Backer i Bransjerådet for Naturmidler mener de nye grenseverdiene kan ikke gis tilbakevirkende kraft.

- Ingen forskrifter eller lover i Norge kan gis tilbakevirkende kraft. I dette tilfellet har SNT også unnlatt å informere markedet om endringen, og har heller ikke uttrykt noe ønske om at alle marine oljer som finnes i markedet etter den 1. juli ikke må inneholde høyere nivå enn den nye grenseverdien, skriver Backer i en pressemelding.

- Alle produktene som var med i testen holder seg innenfor de spesifikasjoner som gjaldt på produksjonstidspunktet, og vi finner det helt utilbørlig at SNT her vil gi omsetningsforbud for varer som holder seg innenfor kjente norske spesifikasjoner og lover.

- Vi mener SNT misbruker sin makt ved å fraråde bruk av marine oljer som holder seg innefor de lover og regler som finnes i Norge og EU.

Hvis man får i seg for mye dioksiner og PCB kan det gi endringer i kroppens immunforsvar, forplantningsevne og hormonbalanse. Stoffene kan også være kreftfremkallende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer