Noen har en sykelig trang til å spise ting som ikke er mat. Illustrasjonsfoto Foto: Per Ervland
Noen har en sykelig trang til å spise ting som ikke er mat. Illustrasjonsfoto Foto: Per ErvlandVis mer

Rare sykdommer du kan få

Noen gir deg lyst på dyreavføring, aviser og maling.

Har du hørt om dem som har en umettelig trang til å spise ikke-fordøyelige stoffer som maling, lim og hår - og dyreavføring?! Eller hva med dem som finner opp og fabrikkerer sykdommer og symptomer?

Det er mange rare sykdommer der ute! Les om noen av dem i denne artikkelen.

Les om enda flere rare sykdommer, som kvinner som får anfall av å høre favorittartisten synge!

1. Vest-Nilen-viruset

Viruset spres mellom mygg og visse infiserte fugler, som kråker. Hvis en mygg stikker en infisert fugl, kan myggen overføre viruset når den stikker et menneske.

De fleste får ikke nok av viruset i blodet sitt til å bli syke. Og de som blir syke opplever som oftest milde symptomer, men i noen veldig få tilfeller, i under én prosent av tilfellene, går viruset fra blodet over til hjernen. Det kan føre til betennelse i hjernen, som kan være farlig og dødelig.

Typiske symptomer er trøtthet, feber, hodepine, utslett og smerter i kroppen, og dette varer gjerne i 5 til 30 dager.

Ser man flere dødsfall blant fugler, som ravner og kråker, kan det være et tegn på at viruset herjer.

Viruset finnes i Afrika, Asia, Sør-Europa og i Midtøsten, og overføres altså ved mygg; minst 25 forskjellige typer. Noen av dem finnes i Skandinavia, ifølge Dagens Medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig er det ikke mulig å vaksinere seg mot dette viruset, og det finnes ingen behandling.

2. Pica

Personer med diagnosen Pica har en umettelig trang til å spise ikke-fordøyelige stoffer, som lort, papir, lim, maling, dyreavføring, hår og leire. Tilstanden er svært sjelden. Den kommer som regel når et barn er ett til to år gammel, men forsvinner vanligvis i oppveksten. Den kan også forekomme hos gravide kvinner og tilbakestående personer.

Selv om man tror det har sammenheng med jern- eller mineralmangel, har helseeksperter ikke funnet noen virkelig årsak eller kur for den merkelige sykdommen.

Les også: Ti medisinske mysterier

3. Klinefelter syndrom

Dette er en sykdom som rammer gutter, og som er en medfødt sykdom som skyldes feil i kroppens arvemateriale, fordi det er for mange kjønnshormoner.

Genfeilen fører til mangelfull utvikling av testiklene, testikkelsvikt og redusert mengde av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Sædcelleproduksjonen er også redusert. Guttene utvikler ikke maskuline kroppsformer når de kommer i puberteten.

Studier viser at denne vanligste formen for genetisk sykdom forekommer hos cirka én per 500 levendefødte gutterm, ifølge Norsk helseinformatikk (NHI).

Det finnes ingen behandling som kan helbrede sykdommen, men når guttene kommer i puberteten er det vanlig å gi dem testosteronbehandling. Dette stopper veksten, slik at de får normal høyde. Testosteronbehandling kan også bidra til at guttene utvikler mer mandige kroppsformer, og de får ofte et tryggere selvbilde. Livslangt testosterontilskudd bedrer kjønnsdrift, beintetthet og livskvalitet, ifølge NHI. Behandlingen foregår resten av livet, og vil gi de fleste et forholdsvis normalt liv.

Les også om mystisk sykdom som rammer fotballspillere

4. Legionærsykdom

Legionærsyken er en alvorlig lungeinfeksjon, eller pneumoni, med høy dødelighet og dramatisk forløp, spesielt hos eldre og personer med svekket immunforsvar.

Legionellabakterien finnes i ferskvann og jord og er meget utbredt i naturen. De vokser i amøber som forekommer i vann. Overføring til menneske foregår i all hovedsak fra innretninger som gir betingelser til vekst og som sprer aerosol, det vil si små vanndråper til omgivelsene. Slike innretninger er mest typisk kjøletårn og klimaanlegg med luftfuktning i store bygninger som hoteller, fabrikker, varemagasiner og hospitaler, men av og til også fra vaskeanlegg, fontener, dusjanlegg, boblebad og prosessvann fra industrianlegg. Det er også beskrevet utbrudd i cruiseskip, ifølge Doktor Online.

Etter noen dager med generelle symptomer, som muskelsmerter, hodepine og slapphet, kan pasientene få høy feber, tørrhoste og typiske symptomer på lungebetennelse. Mange utvikler også mildere symptomer, eller ingen symptomer i det hele tatt. Sykdommen kan behandles med antibiotika, ifølge Doktor Online.

Mystisik: Flere menn får mannepupper! Les mer her

5. Tinea versicolor

Dette er en hudlidelse som forårsakes av en overvekst av en type sopp. Overvekst av denne soppen kan skyldes varme og svette, og vil føre til skarpt avgrensede ujevne flekker som kan flasse litt i starten. Utslettet kan ha forskjellige farger (rødlig, brunlig, hvitlig). Etter hvert stopper flassingen, og man er etterlatt med hvitlige flekker som varer over lang tid.

Hei! jeg har fått røde prikker/utslett på overkroppen. Hva kan det være?

God hygiene, som innebærer regelmessig kroppsvask med en mild såpe samt å tørke huden godt, kan redusere risikoen for denne hudlidelsen. Man behandler gjerne med en spesialsjampo.

6. Münchausens syndrom

Münchausens syndrom er en tilstand der en pasient presenterer symptomer og tegn som viser seg å være fabrikkerte og falske.

Typiske tegn og symptomer på denne sykdommen er: Villighet til å gå gjennom en rekke medisinske undersøkelser, gjerne smertefulle, selv om personen selv er klar over at det ikke er noe fysisk problem, dårlig selvtillitt, identitetsproblemer og bytter lege/sykehus regelmessig.

Man vet lite om hva som forårsaker denne sykdommen, og det finnes ingen behandling annet enn at personen bør få terapi.

En annen variant av sykdommen er Münchausen syndrome by proxy, der foreldre med vilje påfører skader på egne barn med potensielt dødelig utfall. De involverer også helsepersonell i mishandlingen ved at det gjennomføres unødvendige og ofte smertefulle medisinske undersøkelser, ifølge Helsebiblioteket.no.

Du lyver nok du også: I alle fall til barna!

7. Hantavirus lungesyndrom

Denne virsuet smitter via gnagere og deres avføring. Sykdommen kan først virke som en influensa, med symptomer som forfrysninger, diaré, svimmelhet, feber, hodepine, såre muskler og oppkast. Men symptomene vil raskt forverre seg og resultere i alvorlige pustevansker og sjokk. Denne sykdommen er derfor veldig farlig og har høy dødelighet, og man bør derfor komme seg raskt til legen for behandling.

For å forebygge er det viktig å unngå å puste inn luft som kan inneholde viruset, desinfiser hull og sprekker i veggen der de har oppholdt seg og rengjør grundig etterpå. Desinfiser og rengjør områdene der det har vært avføring og reder også.

Les også: Hva betyr avføringen din?

8. Porfyri

Porfyri er en samling sykdommer som kjennetegnes ved at forstyrrelser i kroppens stoffskifte gir et for høyt nivå av stoffet porfyrin i blod, urin, galle og avføring. Porfyrin er et kjemisk stoff som blant annet trengs for å danne det oksygenbærende proteinet i de røde blodcellene våre (hemoglobin), ifølge NHI.

Sykdommen, som oftest rammer barn, er arvelig, men kan også utløses av sollys, samt legemidler og alkohol. Typiske symptomer er: Blemmer på huden, røde tenner og lilla/rosa urin. Sykdommen kan også skyldes en feil i leveren og disse personene vil få plutselige anfall med magesmerter, oppkast, utspilt mage, forstoppelse og feber. Sykdommen kan også påvirke nervesystemet og forårsake skjelvinger og epileptiske anfall.

Det finnes ingen behandling og sykdommen kan ikke helbredes, men man må finne ut hva den syke ikke tåler for å unngå å bli eksponert for irritantene. I de fleste tilfellene dreier dette seg om sollys, enkelte legemidler og alkohol. Det er fullt mulig å leve med denne sykdommen, så lenge man tar noen hensyn.

Kilde: Discovery Health