Rakettforbudet gjelder uansett

Kjøpt i Sverige? Du har ikke lov til å ta det med over grensen.

<b>Ingen styrepinne:</b> Det hjelper ikke om rakettene kan kjøpes i Sverige. Det er ulovlig å ta dem med over grensen. Foto: Colourbox
Ingen styrepinne: Det hjelper ikke om rakettene kan kjøpes i Sverige. Det er ulovlig å ta dem med over grensen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lov å ta med seg fyrverkeri til Norge fra utlandet. Konsekvensen kan bli politianmeldelse og en klekkelig bot.

– I disse dager, hvor vi vet at folk drar til Sverige og handler fyrverkeri, så gjør vi selvsagt en innsats etter dette, sier Per Solbjerng, seksjonsleder i Tollregion Øst-Norge til Dinside.

Han legger imidlertid til at hovedfokuset hele tiden er narkotikasmugling.

– Hvis du blir stoppet med ulovlig fyrverkeri, blir alt beslaglagt. Du kan risikere anmeldelse til politiet og få bøter i tillegg, sier Solbjerg.

Men foreløpig har ikke Tollvesenet gjort mange beslag av fyrverkeri.

– All erfaring tyder på at Tollvesenet også i år kommer til å beslaglegge noe fyrverkeri i løpet av jule- og nyttårstiden, men det ser ut til at flere og flere er klar over forbudet. De siste årene har det også vært innstramminger i salget av fyrverkeri i Sverige, sier Liv Kristin Rundberget i vareførselsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Se de nye tollautomatene!

Lov med stjerneskudd

Det er forbud mot innførsel av fyrverkeri for privatpersoner. Unntaket er stjerneskudd, Party Poppers og kruttlapper.

Dette kan du altså enten kjøpe her hjemme, eller i utlandet dersom du skulle ønske det.

Mange færre skader

2010 var andre år på rad etter at rakettforbudet ble innført, hvor antall skader har gått ned, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I løpet av de to siste årene er det totale antallet registrerte skader redusert med 75 prosent. Det skyldes i all hovedsak forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne.

DSB skriver på sine nettsider at selv om en medvirkende årsak til det lave antallet skader i 2010 kan ha vært kaldt vær og snødekke over store deler av landet, så er det ingen tvil om at der rakettforbudet som er hovedårsaken til nedgangen.

Nyttårsaften 2007, da det fortsatt var tillatt med privat bruk av pinneraketter, forårsaket rakettene 151 skader. Nyttårsaften 2010 ble det kun registrert to skader forårsaket av rakettbruk.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!