Foto: Coloubox
Foto: ColouboxVis mer

Rådyrt å være singel

Betaler tre ganger så mye i renteutgifter.

Den enslige førstegangsetablereren bruker 33 prosent av inntekten sin på renteutgifter. Det er nøyaktig tre ganger så mye som et etablert par bruker på renteutgifter.

Det kommer frem av eiendomsmeglerbransjens Boligbarometer, som ble presentert i dag.

Et ungt par bruker 19 prosent av inntekten på renteutgifter, viser statistikken.

Prisfall i boligmarkedet: Dramatisk eller ikke? Se de ferske tallene her!

Renta øker

Single førstegangsetablerere og unge par betaler nå 1 prosentpoeng mer enn i juli, da forrige Boligbarometer ble lagt frem av eiendomsmeglerbransjen.

Norges Bank har de tre siste månedene valgt å holde renten på stedet hvil. Sist gang styringsrenta gikk opp var i slutten av juni.

Men siden den gang har pengemarkedsrenten økt betydelig. Og siden bankene henter penger fra det internasjonale markedet, betyr det at de har vært nødt til å sette opp utlånsrenten på boliglån.

Det har altså fått konsekvenser for unge boligeieres økonomi.

Bankene tvinges til å sette opp rentene

Men er det så ille?

Det er lett å klage når renten går opp. Men som DinSide har påpekt flere ganger, er ikke rentenivået i dag så langt over normalen.

At single førstegangsetablerere bruker en tredel av inntekten på renteutgifter, kan høres dramatisk ut, men vi skal ikke langt tilbake i tid for å se at tilstanden har vært verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2002 bruke den samme gruppen hele 36 prosent av inntekten på renteutgifter. Ti år tidligere, i 1992, brukte de 30 prosent av inntekten. Og på slutten av 80-tallet var det ille. I 1987 bruke de utrolige 60 prosent på renteutgifter.

Kilde: NEF, EFF, FINN.no og Econ Pöyry