Snart går fristen ut for å betale det andre terminbeløpet av NRK-lisensen. Betaler du ikke i tide, får du et heftig straffegebyr.  Foto: Karoline Brubæk
Snart går fristen ut for å betale det andre terminbeløpet av NRK-lisensen. Betaler du ikke i tide, får du et heftig straffegebyr. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Rådyrt å glemme NRK-lisensen i ferien

Husk å legge regningen til forfall før du reiser på ferie. Glemmer du å punge ut i tide, må du betale et heftig gebyr.

Publisert
Sist oppdatert

To ganger i året skal NRK-moroa betales av oss tv-seere. Klokken har begynt å tikke ned mot fristen for å betale del to av lisensen.

Fristen for å betale det andre terminbeløpet går ut 31. juli, og dersom du er bortreist, bør du absolutt legge regningen til forfall.

Betaler du ikke i tide, kan du vente deg et heftig gebyr når du kommer hjem fra ferie.

LES OGSÅ: Så bra er norsk nett-TV - vi har sjekket!

Staten kan ta mer

Dersom du sliter med økonomien, er du nødt til å prioritere hvilke regninger du bør betale først. DinSides økonomiredaksjon anbefaler at du først og fremst konsentrerer deg om å betale husleie og/eller boliglån. Men regninger fra staten, blant annet NRK-lisensen bør også komme høyt opp på prioriteringslisten.

Grunnen er enkel: Staten straffer hardt de som ikke gjør opp for seg til rett tid.

En privat aktør kan bare ta 61 kroner i purregebyr på en ubetalt regning, mens staten kan kreve betydelig mer. Dersom du ikke betaler NRK-lisensen til forfall, må du betale hele 15 prosent straffegebyr, noe som med dagens lisens tilsvarer 172,50 kroner.

Betaler du ikke når inkassovarselet kommer, går regningen til Statens Innkrevingssentral, og du får automatisk et gebyr på 860 kroner.

Husk at dersom du ikke får betalt regningene dine i tide, bør du kontakte kreditor før forfallsdato, for å diskutere hvordan du kan få tilbakebetalt pengene.

LES MER HER: Disse regningene må du prioritere først

Må du betale lisens?

Ifølge NRKs lisensavdeling skal alle som har, det vil si eier, leier eller låner en fjernsynsmottaker, betale kringkastingsavgiften. Med fjernsynsmottaker menes blant annet TV, DVD/video m/tuner, satellittmottaker, dekodere, PC med TV-kort/tuner og lignende.

Det er Stortinget som bestemmer hvor mye du skal betale i lisens. I 2011 er avgiften 2.477,52 kroner, inkludert merverdiavgift på 8 prosent. Beløpet blir delt i to, og regningene har forfall 31. januar og 31. juli.

Dersom du trenger å kontakte NRKs lisensavdeling, kan du enten sende en e-post til [email protected], eller ringe til kundesenteret på telefon 75 12 22 50.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer