Digitale versjoner av blader og aviser er ikke nødvendigvis billig. Her ser du prisen på Dagbladet, Dagens Næringsliv og Alfa på iPad, gjennom applikasjoen Buyandread. Foto: Buyandread.no / Kim Jansson
Digitale versjoner av blader og aviser er ikke nødvendigvis billig. Her ser du prisen på Dagbladet, Dagens Næringsliv og Alfa på iPad, gjennom applikasjoen Buyandread. Foto: Buyandread.no / Kim JanssonVis mer

Rådyre aviser og blader på iPad

Trodde du det var billig å laste ned blader og aviser, må du tro om igjen.

Digitale versjoner av blader og aviser har eksistert i mange år. Etter at nettbrettene for alvor har kommet inn på markedet, har utvalget blitt mer tilgjengelig og kanskje mer relevant.

En elektronisk versjon av et magasin burde i prinsippet være billigere enn papirutgaven. Tenk bare på hva utgiverne sparer på papir, trykk og distribusjon.

Likevel er det langt fra alle norske blader og magasiner som er billigere i elektronisk form. Snare tvert i mot. Enkelte utgivelser er faktisk betydelig dyrere i nedlastbar versjon.

Koster 15 kroner mer for én avis

Fredagsutgaven av Dagbladet koster 20 kroner i butikken. Ønsker du å laste den ned på datamaskinen din, må du ut med to kroner mer. Prisforskjellen er ikke avskrekkende.

Det er den norske elektroniske bladkiosken Buyandread som gir deg mulighet til å laste ned avisen. Selskapet har også en iPad-applikasjon, der du kan laste ned de samme utgavene direkte til din iPad. Mange synes sikkert det er godt å lese avisen eller bladet med nettbrettet fra Apple.

Problemet er bare at iPad-utgavene koster mer. Mye mer. Faktisk må du betale 35 kroner for den samme utgaven av Dagbladet som koster 20 i butikken.

Et annet eksempel: Magasinet Alfa koster 59 kroner i butikken, og Buyandread serverer en pdf-kopi til den samme prisen. Men på iPad koster det samme bladet 98 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Magasiner til gi-bort-pris

Derfor er prisene så høye

Dag Evert Eriksen, daglig leder i BuyandRead.no, skulle gjerne gjort iPad-utgavene billigere, men sier det er ganske umulig å redusere prisene.

- Det er jo slik at Steve Jobs skal ha 30 prosent av inntektene av salget, derfor må vi selge til disse prisene for å ikke tape penger, sier Eriksen til DinSide.

Han referer til Apples omdiskuterte vilkår om å få 30 prosent av inntektene av salg gjennom selskapets produkter. Flere norske medier har ønsket å finne en vei rundt denne ordningen, men har måttet gi opp.

- Apple snur ikke. Det er det samme om du heter Telenor eller er Norges regjering - Apple lar seg ikke påvirke, sier Eriksen, som sier han kjenner selskapet godt etter å ha jobbet i bransjen i flere tiår.

Anbefaler pdf-en

Dermed ser det ut til at blader og aviser lastet ned gjennom Buyandread til iPad forblir betydelig dyrere enn pdf-utgavene.

Ifølge Eriksen byr ikke iPad-utgavene på innhold utover det du finner i pdf-ene, og dermed er det liten vits å laste ned blader gjennom iPad-appen.

- Du kan heller laste ned pdf-en og åpne den i iBooks, innrømmer Eriksen.

- Fant ingen god løsning

Spørsmålet er bare da hvorfor det i det hele tatt finnes en slik app. Eriksen sier at det var viktig for bedriften å være tidlig ute med en slik app, blant annet fordi en del av brukerne har ønsket et slikt produkt.

- Men vi fant ingen god løsning på det da vi lanserte appen i fjor høst, innrømmer Eriksen.

Han forklarer at en oppdatering vil komme i løpet av en måneds tid, uten å gå inn på hvilke nyheter den nye versjonen vil tilføre.

- Det jeg i hvert fall kan si, er at digital lesning er kommet for å bli, enten det er på iPad eller ikke.

Alternativer

Til deg som er glad i å lese blader, finnes det alternativer til Buyandread. Zinio er en av de mest populære løsningene. Du finner ingen norske aviser her, men et drøss av norske og internasjonale magasiner.

Best av alt er prisene, for mange av disse bladene er betydelig billigere enn papirutgavene. Se DinSides pristest, som avslører hvor mye du kan spare.

Ønsker du tradisjonelle utgaver i papir, kan du spare penger ved å abonnere. Ekstra gunstig er dette om du abonnerer på utenlandske blader: Spar tusenvis på blader