Rådyr iPhone-reparasjon

Selv småskader kan loppe iPhone-eierne for 2.500 kroner.

Dette blir dyrt...<br />
Bilde: Per Ervland
Dette blir dyrt...
Bilde: Per ErvlandVis mer

Apples iPhone er en knallsuksess verden over, og med den nye modellserien kun få uker unna kan Steve Jobs og resten av Apple-gjengen le hele veien til banken.

Det unner vi dem.

Dessverre er det ikke like gøy å være iPhone-bruker den dagen du skulle være så uheldig å ødelegge noe på iPhonen din.

Det koster blod når noe går galt

Grunnen er enkel. I motsetning til de andre mobilprodusentene mangler nemlig Apple et verksted i Norge. I stedet for at feilen repareres vil det altså si at telefonen stort sett byttes når noe ryker.

Det koster selvsagt penger, og regningen er det ofte du som kunde som får.

- Det stemmer at ingen iPhone-mobiler blir reparert i Norge, bekrefter NetComs kommunikasjonsjef Øyvind Vederhus. Alle som selger iPhone må følge de fastsatte retningslinjene til Apple, og på dette punktet er de konsekvente. I tillegg til at vi følger Apples krav må vi også forholde oss til det norske regelverket, fortsetter Vederhus; og så gjør vi altså det beste ut av det.

- Det er også viktig å påpeke at de såkalte swap-telefonene kunden eventuelt må betale for er helt nye, sier Vederhus. De kommer rett fra fabrikken, selv om de blir levert uten eske og ekstrautstyr.

Skjemaet Apple ikke vil vise deg

Alle norske (og utenlandske) iPhone-forhandlere har nemlig fått tilsendt et skjema de skal gå etter når garanti skal godkjennes eller avslås. Har du en såkalt liten skade (minor damage) kan du være heldig å få alt dekket på garantien, men hvis du kommer ned på middels (moderate damage) eller alvorlig skade (severe damage), begynner taksameteret å løpe for alvor. Trykk her for å se de tre trinnene på iPhone servicen

Rådyr iPhone-reparasjon


For når Apple ikke får reparert telefonen i Norge, ja da er det ofte du som kunde som må betale for en ny modell, og prisen kan bli høy.Fra 1.800 til 2.500 kroner

DinSide har fått tilbakemeldinger fra både iPhone-eiere og -forhandlere som er misfornøyd med Apples praksis, og et par eksempler illustrerer hvorfor irritasjonen er så stor.

1. Sim-kort feil vei Setter du inn sim-kort skuffen feil vei (opp-ned) så får du den ikke ut igjen. I praksis fungerer det som en fiskekrok; du får den ned, men ikke opp, og telefonen er ubrukelig. (NB: Dette gjelder alle iPhone-modellene i Norge, den første iPhonen som kom, USA-versjonen, har ikke denne svakheten.)

  • På iPhone blir ikke dette reparert, og du må betale for en ny modell. Prisen er cirka 1800 for 8GB-versjonen og cirka 2500 kroner for 16GB-versjonen. (Merk deg at svingninger i valutaen kan øke prisen, den har vært opp i 2700 kroner...)
  • Til sammenligning: Ødelegger du sim-kort holderen på en standard Nokia/Sony Ericsson vil det koste cirka 300 til 500 kroner å reparere feilen

2. Knekt hodetelefonplugg: Kjøper du et dårlig headsett og minijack-pluggen knekker i telefonen, så anser Apple dette som ”moderate damage”.
  • På iPhone vil det derfor koste deg 2.500 kroner å fikse dette om du har 16GB-versjonen
  • Til sammenligning vil det koste cirka 300 kroner å åpne mobilen og reparere samme inngang på en standard Nokia/Sony Ericsson

Heldigvis finnes det smutthull

Selv om ikke Apple reparerer iPhone er det flere små serviceverksteder som gladelig tar jobben. (Vi har ikke prøvd noen av dem, men vi nevner blant annet epleservice, Dr Ipod , emcom og Tekniker24. )

Vær imidlertid klar over at du mister Apples garanti om du bruker uautoriserte verksteder. Men har du allerede en skade som gjør at du må betale 2.500 kroner for en ny mobil fra Apple, så kan det likevel lønne seg.

Dr Ipod tar f.eks 1.000 kroner for ny skjerm til Iphone 3G (1.500 hvis både innerskjerm og ytterskjerm er knust), og dermed har du altså spart 1.500 kroner kontra Apples løsning. En annen fordel er at flere av småverkstedene lover at mobilen din blir reparert på dagen.

Har du erfaringer med skader på iPhone? Del det med oss i debatten nedenfor!