SKYHØY RENTE: Ville du betalt 61,21 prosents effektiv rente? Foto: Elkjop.no/Kim Jansson
SKYHØY RENTE: Ville du betalt 61,21 prosents effektiv rente? Foto: Elkjop.no/Kim JanssonVis mer

Rådyr betalingsutsettelse

Elkjøp «fristet» kunder med over 60 prosents rente på betalingsutsettelse. Nå har elektronikkgiganten ryddet opp i renteblunderen.

«Å utsette betalingen kan være en god løsning når du vet at penger er på vei (for eksempel når du vet at du får tilbake penger på skatten)», skriver Elkjøp på sine nettsider.

Elektronikkgiganten er en av flere aktører som tilbyr betalingsutsettelse til sine kunder, slik at kjøpelystne nordmenn ikke skal vente med å handle de gode tilbudene, fordi de ikke har råd ved kjøpstidspunktet.

Men betalingsutsettelse koster. Velger du tre måneders betalingsutsettelse betaler du 150 kroner i oppstartsgebyr, samt en skyhøy rente, dersom du ikke betaler når den avdragsfrie perioden er over.

Over 60 prosent

Inntil i dag har Elkjøp reklamert med inntil 61,21 prosents effektiv rente på betaling etter rentefri periode. Altså skyhøyt over et hvert kredittkort eller forbrukslån i Norge.

Line Lauvsnes Oddekalv, Elkjøp
Line Lauvsnes Oddekalv, Elkjøp Vis mer


DinSide har gjort Elkjøp oppmerksomme på den ekstremt høye rentesatsen, og elektronikkjeden beklager og sier at rentesatsen som er oppgitt, ikke er riktig.

- Her er det noen som har gjort en tastefeil, sier kommunikasjonsrådgiver Line Lauvsnes Oddekalv i Elkjøp Nordic.

– Tallene skal ikke være så høye. Nå retter vi dem, slik at vi får riktige tall på produktene, sier Lauvsnes Oddekalv til DinSide.

Hun bekrefter at ingen kunder har betalt den skyhøye renten, fordi tastefeilen bare har vært utslagsgivende for prismerkingen av produktet. Når kundene eventuelt har takket ja til en utsettelse, skal de ha fått opplyst en litt hyggeligere rentesats.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KOMMENTAR: Vi må tåle at noen priser er feil

Fortsatt dyrt

Etter at feilen er blitt rettet opp, ligger den effektive renten på et mye mer konkurransedyktig nivå. Men fortsatt må du betale over 30 prosents rente om du ikke klarer å betale innen de første månedene.

Derfor bør du fortsatt tenke deg om før du eventuelt inngår en avtale om å utsette betalingen din.

Silje Sandmæl, DNB Foto: DNB
Silje Sandmæl, DNB Foto: DNB Vis mer


Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB blir ny programleder i det populære programmet Luksusfellen denne båren, og sier hun har sett flere eksempler på at personer har havnet i økonomisk uføre, blant annet fordi de lett lar seg friste av slike tilbud.

– Å utsette betalingen koster deg dyrt. Har du ikke penger, må du styre fristelsen og vente med innkjøpet er min klare anbefaling. Du kan riktignok bruke kredittkort, men da må du ha satt av penger til regningen kommer. Å havne i en rentefloke kan koste mer enn det smaker, sier Sandmæl til DinSide.

Forbrukerøkonomens beste råd er å ikke la seg friste av forlokkende tilbud.

– Ha heller tålmodighet og spar først!

Christine Warloe, Nordea Foto: Nordea
Christine Warloe, Nordea Foto: Nordea Vis mer


Ikke bare negativt

Betalingsutsettelse er ikke bare negativt, og for disiplinerte tilbakebetalere, kan det være en god løsning når en finner et godt tilbud.

– Generelt synes jeg at man skal unngå det å låne til forbruk, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

– Men mange har en lønnsutbetaling som gjør at betalingsutsettelse noen ganger er fornuftig. Sammenlign da alltid rentene, og vær på jakt etter gratis betalingsutsettelser. Å betale alt utestående på kredittkortet innen forfall er et eksempel på det, sier Warloe til DinSide.

LES OGSÅ: Mener bortskjemte barn risikerer dårligere økonomi