Råd mot spedbarnskolikk

Ved spedbarnskolikk bør mor kutte ut melkeprodukter. Urtete med fennikel, anis eller karve kan være fint å drikke for mor. Fennikel-te eller kamille-te kan også gis direkte til barnet. Kiropraktikk, homeopati og akupunktur har også god effekt.

Råd mot spedbarnskolikk

Ved spedbarnskolikk bør mor kutte ut melkeprodukter. Urtete med fennikel, anis eller karve kan være fint å drikke for mor.
Fennikel-te eller kamille-te kan også tempereres til 37 grader og gis direkte til barnet. Andre behandlingsmetoder som har god effekt er kiropraktikk, homeopati og akupunktur.

Av Dr. Bernt Rognlien

Spedbarnskolikk er definert som periodevis skriking med full styrke mer enn 3 timer per dag, oftere enn 3 dager pr. uke i mer enn 3 uker, før 3 måneders alder hos et friskt barn med normal vektøkning. Barnet skriker voldsomt, trekker knærne opp mot magen, skjærer grimaser, spreller og fekter. Magen kan være oppblåst, kan romle og det kan komme luft, men den kan også være normal. Skrike anfallene kommer ofte etter maten, mest om kveld og tidlig natt. Voldsom spedbarnskolikk forekommer hos 5-10% av spedbarna.

Generelle råd

Foreldre til kolikkbarn er ofte helt utslitt av mangel på søvn og fortvilelse over at kolikken ikke gir seg.
Forsøk å sove på skift, og la den som sover ligge et sted hvor skrikingen ikke høres. Foreldrene trenger avlastning, be om hjelp til barnepass om dagen så mor eller far kan sove på dagen.
Mor må først forsøke å kutte all melk og alle melkeprodukter i 1-2 uker. Hjelper det bør mor fortsette og unngå melkeprodukter. Har barnet vært bra i mer enn 3 - 4 uker kan mor forsiktig prøve melk i mat og drikke igjen. Det er viktig at barnet løftes opp og får rape under og etter måltidene.
La barnet tømme det ene brystet helt før det får det neste og la det drikke seg mett. Det kan hjelpe hvis mor slutter å røyke.Urter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternative behandlingsformer

Urtete med fennikel, anis eller karve kan være fint å drikke for mor.
Fennikel-te eller kamille-te kan også tempereres til 37 grader og gis direkte til barnet. Andre behandlingsmetoder som har god effekt er kiropraktikk, homeopati og akupunktur.

Av disse er nok kiropraktoren og homeopaten mest brukt. Norske akupunktører har gjennom Norsk forening for klassisk akupunktur tilbud om en spesialutdannelse i akupunktur på barn. De lærer der å beherske metoder som gjør at akupunktur på barn gir lite smerter og ofte meget god effekt.

Årsak

Hos noen barn er det en forbigående kumelkintoleranse. Barnet får kumelk i seg gjennom morsmelkerstatning, eller gjennom morsmelken hvis moren drikker kumelk eller spiser ost. Der det ikke hjelper å fjerne kumelk til barn eller mor, er årsak ukjent.
Mødre som røyker har større risiko for å få barn med spedbarnskolikk.
Moderat spedbarnskolikk er vanlig. Det er vanlig at spedbarn skriker om kvelden og tidlig på natten og det er en glidende overgang mellom normal skriking og 3 måneders kolikk som den kalles. Man mener at spedbarnskolikk ikke påvirker barnets helse senere selv om det er et mareritt både for barn og foreldre.

Når oppsøke lege

Hvis diagnosen er usikker, kolikk plagene er veldig kraftige eller foreldrene er helt utslitte kan det være aktuelt med innleggelse på barneavdeling.