Råd mot håndeksem

Mange sliter med håndeksem. Her er hudekspertenes råd for hvordan du best kan behandle og forebygge tilbakefall av håndseksem.

Håndeksem rammer oftest voksne og har sammenheng med yrket. Mange har en atopisk hudtype og har hatt atopisk eksem som barn. Nikkelallergi kan også gi akutt håndeksem.

Kronisk håndeksem er en vanlig form for kontakteksem. Det varier hvor sterkt man rammes, og plagene svinger mellom gode og dårlige perioder. I lette perioder kan huden bare flasse litt, mens man i tyngre perioder har sterkt kløende, væskende, hovne, sprukne og infiserte områder, oftest på håndryggen.

De som har mye kontakt med vann og rengjøringsmidler, er ekstra utsatt. Håndeksem er også vanlig i næringsmiddelbransjen (catering, koldjomfruer, slaktere), hos bartendere, sykepleiere, kirurger, tannleger, rengjøringspersonale, frisører, blomsterbindere, murere, mekanikere, m fl.

Utløsende faktorer
Det er ikke alltid mulig å finne ut om det er én eller flere bestemte stoffer som utløser eksemet. Hvis man finner slike faktorer, kan man unngå stoffene og problemet er løst. For eksempel kan stoffer i klær, medisiner, kosmetikk, på arbeidsplassen eller i fritiden være utløsende. Men noen allergiframkallende stoffer forekommer i så mange sammenhenger at det er vanskelig å fjerne dem. Eksemet kan da bli kronisk.

I mange tilfeller varer plagene lenge med uforklarlige forverringer. Det kalles da konstitusjonelt eksem. Av og til skyldes eksem i håndflatene en allergireaksjon på sopp andre steder på kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tester
Hudtester kan brukes for å påvise eventuelle allergiframkallende stoffer. Særlig er det viktig å teste for nikkel, krom og enkelte andre hyppig allergiframkallende stoffer. Man kan også teste for stoffer som benyttes på arbeidsplassen. Testene kan bare påvise om du allerede har utviklet en allergi. De forteller ikke noe om fremtidig allergiutvikling.

Praktiske råd
Hudens motstandskraft er redusert i minst fire-fem måneder etter at eksemet er forsvunnet. Fortsett derfor med forsiktighetsreglene nedenfor i hele denne perioden:

 • Skyll hendene i lunkent vann uten såpe. Hvis du bruker såpe, bør det være lite. Såpen bør være uparfymert og skylles godt av. Gni minst mulig på huden. Trykk huden tørr med et mykt håndkle som skiftes ofte.
 • Unngå direkte berøring med vaskemidler. Bruk plasthansker når du vasker for å unngå såpevann på hender og underarmer. Bruk gjerne mindre mengder vaskemiddel enn pakningen anbefaler.
 • Bruk hansker når du vasker håret.
 • Unngå direkte berøring med pussemidler for metall, bonevoks, møbel- og bilpolish og lignende.

 • Vær forsiktig med løsemidler som terpentin, white spirit, lynol, bensin, trikloretylen (Tri) og lignende.
 • Skrell ikke sitrusfrukter med bare hender, for saften kan irritere huden. Unngå direkte berøring med løk, rått kjøtt og saft fra frukt og grønnsaker.
 • Unngå kontakt med hårvann, hårkrem og hårfarger.
 • Bruk husholdningshansker av vinylplast i stedet for gummihansker.
 • Bruk dobbelt lag av hvite bomullshansker (fås på apotek) inne i plasthanskene. I de hanskene som er nærmest huden, skal du ha litt talkum uten parfyme.
 • Plasthansker skal sitte løst. Svette på innsiden av hanskene irriterer huden. Hanskene bør derfor byttes etter 15-20 minutter. Spyl vinylhanskene etter bruk, og pudre dem med talkum.
 • Bruk regelmessig beskyttende kremer, såkalte barrierekremer, som fås kjøpt på apotek uten resept.
 • Bruk ikke for varmt vann. Vask med lite vann, og bruk en lang kost ved oppvask. Da unngår du at varmen ledes gjennom vinylplasthanskene. Skyll i varmt vann. Bruk oppvaskmaskin så mye du kan.
 • Bruk bomullshansker når du holder på med tørt, støvet og skittent arbeid.
 • Behandling
  Unngå stoffer som du vet kan utløse eksem hos deg. Følg de praktiske rådene ovenfor.

  Milde typer bedres etter en-to ukers behandling med kortisonkrem. For litt større plager kan man bruke fuktige desinfiserende omslag med Alsols væske og håndbad med kaliumpermanganattilsetning, samt fuktighetskremer.

  Antibiotikabehandling gis hvis det er infeksjoner i eksemet. Steroidtabletter kan også være aktuelt.

  Andre aktuelle behandlingsmetoder er pensling med konsentrert steinkulltjære (30 %) en gang i uken og lysbehandling.

  Forebyggelse
  Hvis du har tørr og atopisk hudtype, bør du ikke velge yrke hvor du må regne med hyppig kontakt med allergiframkallende stoffer.

  Riktig hudpleie med tilføring av fett og fuktighet er viktig for at huden skal ha best mulig motstandskraft.

  Beskyttelseskremer som Kerodex 71 og Nycosil beskytter huden mot fuktighet. Nytten av andre barrierekremer (mot metaller og organiske løsemidler) er usikker.

  Yrkesskade
  Hvis du antar at håndeksemet er yrkesframkalt, skal det meldes som yrkesskade etter bestemte regler. Minn legen om dette hvis han eller hun glemmer det. Slik melding kan ha betydning for dine trygderettigheter seinere.

  Artikkelen er skrevet av hudlege Ole Fyrand.

  Sist redigert: 03.07.07