Råd mot fyllesyke som virker

Det finnes både gode og dårlige råd mot fyllesjuke.

Det finnes mange såkalte ”vidunderkurer” mot bakrus der ute, men effekten av disse er som oftest ikke vitenskapelig dokumentert. Foto: Colourbox
Det finnes mange såkalte ”vidunderkurer” mot bakrus der ute, men effekten av disse er som oftest ikke vitenskapelig dokumentert. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vekkerklokken kimer irriterende i ørene dine, og du har mest lyst til å kaste den ut av vinduet. Kroppen verker etter gårsdagens julebord, men du vet du må opp. Du må jo på jobb! Eller: Du må handle julegaver! Eller: Du må stå opp med ungene! Idét du reiser deg opp melder det ene symptomet seg etter det andre; hodepine, kvalme, uvelhet, uro.

Yes, du er i bakrus!

Ta testen: Hvor fyllesjuk er du?

Det finnes mange såkalte ”vidunderkurer” mot bakrus der ute, men effekten av disse er som oftest ikke vitenskapelig dokumentert.

DinSide Helse har testet piller mot hangover. Se resultatet her.

- Mest effektivt i forhold til bakrus er bruk av vanlig sunn fornuft, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). De gir flere råd for hva som kan lindre bakrus-symptomene.

Lengre ned i artikkelen kan du lese hva som ikke fungerer.

Les mer: 12 myrter om bakrus
Les også: Fyllesjuk på jobb
Kvinner får flest tømmermenn

Stem her!

Kommer du til å være fyllesjuk denne måneden? (Avsluttet)
Jeg tipper 1-2 ganger.(36%) 451
Ja, mange ganger!(32%) 400
Nei, jeg drikker ikke/drikker veldig lite.(19%) 240
Ikke noe mer enn vanlig, jeg er måteholden med alkohol.(12%) 154
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Effektive råd

Her er noen råd som er effektive, og som ikke er skadelige:

  • Drikk med måte. Jo mer alkohol du inntar, og jo flere timer du er beruset, jo verre blir bakrusen. Generelt bør man la det gå 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og nøye seg med å være alkoholpåvirket i opptil 3-5 timer, ifølge FHI.
  • Drikk vann. Dersom du er uttørket bør du drikke vann eller annen alkoholfri drikke. Alkohol har en vanndrivende effekt, og man kan ha lett for å dehydrere. Les også: Hvor mye kan du drikke?
  • Spis noe før fylla. Alle vet hvordan det går hvis man drikker på tom mage. Har man noe i magesekken når man drikker, vil dette dempe rusen noe. - Dette skyldes at alkoholen vil oppholde seg i magesekken noe lenger tid, dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen, hvor det meste tas opp i blodet, ifølge FHI.
  • Spis etterpå. Det kan også være lurt å spise noe etter alkoholinntaket, altså før du går og legger deg.
Pille mot alkosug

Flere råd

Du kan også prøve disse rådene for å bli kvitt tømmermennene:

  • Søvn. Ikke legg deg mens du er på stigende rus, mest fordi det er fare for at du kaster opp. Vent heller til rusen har stabilisert seg.
  • Hukommelse. Hvis du ikke husker noe fra dagen før, kan det være et signal om å du bør moderere alkoholinntaket ditt, opplyser FHI.
  • Smertestillende. Smertestillende medikamenter som Ibux og Globoid (ikke-steroide antiinflammatoriske midler/NSAIDs) bør unngås da disse i kombinasjon med alkohol kan føre til blødning i tarm og mage. Bruk heller paracetamol (Panodil, Paracet) som ikke er forbundet med blødningsfare, i like stor grad.
  • Sukker.Sugen på godterier dagen derpå? Et stort inntak av fruktsukker (fruktose) øker forbrenningen av alkohol i leveren. Samtidig vil store mengder fruktsukker sammen med alkohol være en stor belastning for leveren, og kan føre til akutte plager, ifølge FHI. Mest fruktsukker fins i vanlig sukker (som består av 50 prosent fruktsukker og 50 prosent glukose), honning, søtt mineralvann og søtsaker med sukker. En del fruktsukker fins også i fruktjuicer og frukt. Normale mengder frukt og fruktjuice er uproblematisk.
Les også: Asparges hjelper mot fyllesjuke

Rådene som ikke hjelper

Noen ganger blir man kanskje så desperat at man er villig til å prøve hva som helst for å bli kvitt hodepinen og kvalmen, men disse ”rådene” kan du spare deg for. De virker ikke!

  • Badstu hjelper ikke! Alkohol kan dessverre ikke svettes bort. Bare én prosent av alkoholen du inntar skilles ut via svette.
  • Allergimedisiner. Legemidler som inneholder antihistaminer, som Zyrtec, Aerius og Kestine har ingen dokumentert effekt når det gjelder bakrus. Det de kan gjøre imidlertid er å dempe allergiske symptomer hos personer som reagerer allergiliknende overfor ulike stoffer i noen alkoholholdige drikker.
Hva fungerer for deg? Hvordan blir du kvitt tømmermennene? Del tipsene dine i debattforumet under.

Jeg har hørt at mange bruker zyrtec mot fyllesyke, kan du forklare virkningen? Se hva Lommelegen svarer

Årsaken til bakrus

Lurer du på hvorfor vi blir fyllesjuke?

Årsaken til bakrus er pussig nok dette: Når man har drukket mye alkohol og vært beruset i lang tid, vil kroppen og spesielt hjernen tilpasse seg rusmiddelet. Bakrussymptomene skyldes i hovedsak at hjernen sliter med å bli vant med at alkoholen er blitt borte. Den får et slags abstinens, med andre ord. Uttørking og søvnmangel kan også bidra til symptomene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer