Råd for miljøsvin

Her er de viktigste rådene, ifølge Nina Bugge i Grønn hverdag.

Det er miljøvennlig å ta toget. Illustrasjon: Per Ervland
Det er miljøvennlig å ta toget. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer

Er du et miljøsvin?

  1. Råd for miljøsvin


Klima

Ikke kjør bil på korte strekninger - disse står for 25 prosent av all bilkjøring i Norge. Bruk beina eller sykkelen om du bare skal en kort tur. Kjør kollektivt, og gjerne tog om du har valget. Tog forurenser mindre enn for eksempel buss.

I tillegg er flytrafikk veldig forurensende, og det anbefales å fly så lite som mulig.

Mat

Spis mindre kjøtt, og mer grønt. Produksjon av kjøtt er mye mer krevende for miljøet. Ikke kast mat, lag restemat ut av det. Kjøp inn i større mengder, og planlegg dine innkjøp. Lag mat fra bunnen av - dermed blir du også mer observant på å lage porsjoner som passer i størrelsen.

Avfall

Sorter avfallet ditt så godt som mulig. Komposter matavfall der det er mulig. I Oslo vil det antagelig bli satt i gang en prøveordning knyttet til henting av matavfall neste år. Ifølge Grønn hverdag har husholdningsavfall økt med 40 prosent siden 1996 - og er 16-doblet siden 1950.

MILJØRÅD

Hva synes du om miljørådene? (Avsluttet)
Rådene er gode, vil overholde så mange som mulig.(55%) 84
Rådene er dårlige og unødvendige.(28%) 43
Rådene er gode, men umulige å overholde for meg.(18%) 27
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Batterier, lyspærer og lysstoffrør må ikke kastes som vanlig søppel. Har du ikke noen miljøstasjon i nærheten er butikken du kjøpte dem i pliktig å ta dem (eller tilsvarende produkter) tilbake.

Det samme gjelder e-avfall (elektronikkprodukter, som leker med lyd/lys, tv, radio, mobiltelefoner, pcer et cetera.). Disse produktene må ikke kastes i vanlig søppel, men kan leveres på miljøstasjon - eller leveres tilbake der du kjøpte dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme gjelder selvsagt gjenvinning av glass, flasker, papir og papp. Lever dette i boblene som ofte står i nærheten av butikkssentrene.

Økologi

Økologisk produksjon skal være mer miljøvennlig enn annen produksjon - spesielt fordi det ikke benyttes sprøytemidler og kunstgjødsel. I tillegg tror mange at økologisk mat også er sunnere for oss mennesker, noe som imidlertid ikke er endelig bevist...

Klær

Kjøp gjerne brukt - eller thirdhand - som er bruktklær som er sydd om. Ifølge Grønn hverdag er det også mer miljøvennlig å kjøpe dyre kvalitetsklær som varer lenge, fremfor 15 billige gensere som har forventet kortere levetid, enten det skyldes kvalitet eller mote.

På nettportalen www.etiskforbruk.no finnes det en liste over norske butikker som handler med miljøvennlige klær.

Klær merket med eu-blomsten skal også være miljøvennlig produsert, men ikke nødvendigvis økologisk.

Kjøp opplevelser

Bruk heller penger på opplevelser, for eksempel kinoturer, teater- eller restaurantbesøk, enn på ting som skaper mer forurensing.

Kosmetikk og husholdningsartikler

Slik ser svanemerket ut.
Slik ser svanemerket ut. Vis mer


Grønn hverdag anbefaler at man ser etter Svanemerket - som indikerer at produktet skal være fri for en rekke kjemiske (og farlige) stoffer.

Andre produkter kan altså også være miljøvennlige - men for den enkelte forbrukeren er det nok enklere å forholde seg til denne merkingen.

Man får Svanemerkede produkter innen vaskemidler, sjampo, hudkremer, tørkerull, toalettpapir - kort sagt de fleste kosmetikk- og husholdningsprodukter.

Svanemerkede kosmetikkprodukter skal også være fritatt for såkalte parabener som kan være skadelige.

Reklame

Reserver deg mot reklame, så slipper du å få store mengder papir inn brevsprekken hver uke. Du unngår også fristelsen til å forbruke mer.

Bygge hus/pusse opp?

Om du skal bygge hus, bør du vite at det etter hvert er mulig å få hus som er Svanemerket. Blant annet skal Mesterhus og Skanska Bygg være klare til å produsere hus som er Svanemerket fra A til Å.

Flere andre husprodusenter markedsfører også mer "miljøvennlige" hus.

Når det gjelder oppussing, er det også viktig å vite at jo mer du pusser opp, jo flere miljøressurser benytter du i forhold til transport og materialer. Vil man pusse opp på en mer miljøvennlig måte, kan mange produkter, for eksempel parkett og maling, fås med Svanemerket.

Skal du bygge nytt bør du også planlegge oppvarmingsløsninger slik at huset ditt blir mest mulig energieffektivt. Er det mulig å knytte seg til et kollektivt fjernvarmeanlegg? Hva med varmepumpe? Eller pelletsovn?

Strøm og varme

Trenger du lys og varme i hele huset? Eller kan du klare deg med det der du oppholder deg mest? Lys som står på hele tiden - og til og med om natten, bør kunne spares.

Standby-knapper på elektronsike produkter sluker også store mengder strøm - spesielt om du har mange som står på døgnet rundt.

Bytte-låne

Hva kan du bytte/låne med naboen, familien eller vennene? Kanskje gressklipperen, snøfreseren, hekk-klipperen - eller til og med bilen?