Racer, hybrid, terreng eller klassisk?

- Eller hva med en cruiser? Her er en kjapp guide til de forskjellige sykkeltypene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
KLASSISK: Damesykkel fra DBS, City CTC 570, til cirka 4.500 kroner.
KLASSISK: Damesykkel fra DBS, City CTC 570, til cirka 4.500 kroner. Vis mer


Klassiske sykler / Bysykler

Klassiske sykler egner seg best til å kjøre korte distanser, gjerne i byer, derav navnet bysykler. Jo flatere terreng, jo bedre. Disse syklene har stort sett få gir og pedalbrems, men du kan finne bysykler med opptil 21 gir. Middels tykke dekk lar deg lett trille over brostein, og opp og ned av fortauskanter. Kjørestillingen er oppreist, og styret er flatt.

Syklene er stødige og funksjonelle, men kommer stort sett med det meste av ekstrautstyr; skjermer, bagasjebrett etc, og er derfor ofte ganske tunge. Klassiske damesykler har lav innstiging, og er gjerne utstyrt med nett på bakhjulet - for å beskytte eikene mot eventuelle flagrende skjørtekanter.

Pris: Fra tusenlappen og oppover. Fra rundt 3.000 kroner får du en bra sykkel.

RACER: Monoc Vipera Chrono. Pris som avbildet: cirka 30.000 kroner.
RACER: Monoc Vipera Chrono. Pris som avbildet: cirka 30.000 kroner. Vis mer


Racersykkel

Racersyklene - eller landeveissyklene - er de spinkleste syklene. Hjulene er smale, dekkene er tynne - og rammen er lett. De er ikke særlig egnet for å sykle på hverken grus eller skogsstier. Syklene har bukkehornstyre, og du sykler foroverbøyd for å skape minst mulig motstand. Dette er sykkelen for deg som ønsker å sykle fort og ligge først i løypen.

Pris: Fra 3.000 - til 50.000 kroner. Du bør nok ut med en 8.000-9.000 kroner for en god sykkel.

HYBRID: DBS Logic CTC 700. Hybridsykkel til dame for cirka 5.000 kroner.
HYBRID: DBS Logic CTC 700. Hybridsykkel til dame for cirka 5.000 kroner. Vis mer


Hybridsykler

Bruksområde: Som navnet kanskje avslører: Hybridsyklene kan brukes til det meste. Dette er allroundsykkelen for folk flest: Enten du sykler i byen eller på landeveien, på asfalt, brostein eller grus. Hjulene er robuste og store (28-tommer) for at sykkelen skal trille lett. Rammen er solid og bremsene kraftige - men sykkelen er ikke fullt så robust som de rene offroadsyklene.

Pris: Du får hybridsykler fra rundt tusenlappen, men bør legge en 4.000-5.000 kroner om du vil ha en bra sykkel.

OFFROAD: Trek 6500 er en solid sykkel til rundt 6.000 kroner.
OFFROAD: Trek 6500 er en solid sykkel til rundt 6.000 kroner. Vis mer


Offroad/Mountain/
Terrengsykkel

Dette er syklene for deg som planlegger å sykle i skog og mark, på glemte stier og har behov for en kraftig og robust sykkel. Dekkene er kraftige med dype hjulspor, rammen er solid, det er god støtdemping i gaffelen og bremsene er sterke. De fleste terrengsyklene har 26-tommers hjul, som gir deg bedre kontroll. Syklene har stort sett mellom 21 og 27 gir.

Pris: De billigste syklene får du fra cirka 1.000 kroner, men du kan betale opp i 50.000 kroner for en sykkel. Du bør legge rundt 5.000 kroner i en slik sykkel.

CRUISER: Yosemite Cruiser til rett under tusenlappen.
CRUISER: Yosemite Cruiser til rett under tusenlappen. Vis mer


Cruisere/Glidere

Disse (bokstavelig talt) tilbakelente syklene har fått en ny vår i gatebildet. Cruiserne er laget for amerikanske forhold, og har få eller ingen gir. Men så er det ikke meningen at du skal sykle fort på disse - dette er den ultimate se og bli sett sykkelen - så da hadde det vært synd om du skulle suse så fort forbi at ingen ville legge merke til den!

Pris: Du får en cruiser fra rundt tusenlappen - men for de aller kuleste bør du nok ut med minst 4.000.

Kilde: Spinn Sykkelshop, Den Rustne Eike og DBS.no