Foto: Tore
Foto: ToreVis mer

Putt sparepengene i banken!

En renteøkning fra Norges Bank, medfører at innskuddsrenten i de fleste norske banker går opp. Siden 15 mars har Norges bank satt opp renten med 1,5 prosentpoeng, og nå som aksjemarkedet er i ubalanse kan det være smart å sette minimum en fjerdedel av sparepengene dine i banken.

Mange har vært fristet til å investere hele formuen sin i aksjemarkedet, og flere har tjent gode penger på å spekulere på denne måten. Aksjer er derimot risiko, og etter fire års oppgang ser vi nå tendenser til urolighet samtidig som den norske kronekursen og prisen på råolje er svak.

Har du alle pengene dine bundet opp i aksjer og aksjefond, kommer DinSide med følgende anbefaling. Selg unna slik at du har minimum en fjerdedel av pengene dine i banken. Hvilken avkastning du kan få på disse pengene kan du regne ut med banksparekalkulatoren vår.

Aksjemarkedet

Når renten stiger, blir andre plasseringer enn aksjer relativt mer interessante. Isolert sett øker dette interessen for bankinnskudd og svekker aksjekursene.
DinSide spådde 5 mai at vi ville oppleve store renteøkninger og at det lønte seg å binde renten dersom du hadde boliglån.

To måneder senere har renten gått opp med 1,25 prosentpoeng, og vi tror forsatt at du bør binde renten dersom du har boliglån. I det minste bør du undersøke om det finnes noen muligheter i din bank for å binde opp deler av lånet eller få en rentegaranti.

Fast eller flytende rente

Fastrente er en forsikring mot ytterligere renteoppgang, og du må regne med 1-2 prosent høyere rente dersom du ønsker å binde opp lånet ditt på denne måten. Dersom lånet er en million kroner, utgjør forskjellen litt over en tusenlapp i måneden. Du trenger ikke å binde opp lånet ditt for mer enn fem år, og etter dette kan du ta en ny vurdering.

Statistisk sentralbyrå har funnet ut hvor mye en gjennomsnittlig husholdning trenger i måneden til mat, klær, hygiene, bil, klær, fritid og denne undersøkelsen vil gi deg en pekepinn om du har råd til å gamble på flytende rente. Du kan også bruke DinSide's budsjett til å få en oversikt over din månedlige økonomi. Ifølge undersøkelsen som er fra 1995, bør enslige ha minst 8600, par uten barn 14 400, par med barn 0 - 6 år 21 000, par med barn 7 - 19 år 21 800.

Boliglånskalkulatoren

Du kan også bruke DinSide's Boliglånskalkulator for å regne ut konsekvensene av renteøkningen. Dette er en "flerveiskalkulator" med fire variabler: Løpetid, rente, terminbeløp og lånebeløp. Kalkulatoren beregner én av dem om du oppgir de tre andre.

Norsk Familieøkonomi oppdaterer prislisten én gang i måneden, men oftere ved renteuro slik vi opplevde i dag. Prislisten oppdateres dessuten løpende når bankene selv gir meldinger om renteendringer. Ved å bruke denne kalkulatoren vil du øyeblikkelig finne ut hva slags konsekvenser renteøkningen vil ha på ditt boliglån. Kalkulatoren kan også til enhver tid finne hvilken bank i Norge som gir laveste rente på boliglån.

Valutapolitikk

Både visesentralbanksjef Jarle Bergo og statssekretær Endre Skjørestad i Finansdepartementet mener at renteøkningen har rot i Norges valutakurs, som har vært svekket målt i forhold til europeiske valutaer. Hovedårsaken til den svekkede kronekursen er den lave prisen på råolje, som er Norges viktigste eksportvare.

Etterspørselen etter råolje blir blant annet påvirket av nivået på oljelagerne i USA. Idag er disse lagrene stappfulle, og det betyr at USA ikke er så avhengig av å kjøpe olje fra andre nasjoner, som igjen medfører at etterspørselen og prisen på råolje er lav. Oljelagrene er en måte å sikre seg mot overraskende prispolitikk fra de store arabiske oljeprodusentene, og kan forsyne hele USA i minst en måned.

Det finnes naturlig nok flere faktorer som påvirker oljeprisen. Kalde og snørike vintre i Europa og Nord Amerika kan være viktige pådrivere for å presse prisen på olje opp. Har du god kontakt med Vidar Teisen, og tror på en kald vinter i år, kan du spekulere i at det ikke blir ytterligere renteøkninger. DinSide spår lett kuling over Stord, med fallende temperaturer nord for Trondheim, tendenser til regn og overskyet på Østlandet. Med andre ord - putt litt penger i banken.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.