For store «skurebevegelser» opp og ned eller fra side til side kan skade både tenner og tannkjøtt. Foto: Colourbox
For store «skurebevegelser» opp og ned eller fra side til side kan skade både tenner og tannkjøtt. Foto: Colourbox Vis mer

Pusser du tennene riktig?

Her er sjekklista for deg som vil pusse tennene korrekt.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har et forhold til tannbørsten, men hull og slipeskader på tennene viser at dette forholdet har forbedringspotensiale for mange.

Tar du godt vare på tennene dine? Test her!

Sjekk om du pusser riktig:

1. Børst tennene to ganger daglig

Og i minst to minutter hver gang. To minutter er ikke lenge, men mange tar seg ikke den tiden. Det er bedre å pusse én gang grundig per dag enn fem ganger på en slurvete måte. Får ikke tannbørsten jobbe godt nok blir belegg og plakk liggende igjen på de minst tilgjengelige stedene. Når du så etterpå spiser sukkerholdig mat dannes et enda tykkere belegg, og resultatet kan bli hull i tennene. Du kan også få tannkjøttbetennelse av uforstyrret plakk.

Denne tannkremen kan gi hull

2. Ikke puss tennene rett etter maten

Når du spiser fjerner du det naturlige slimlaget som beskytter tennene mot syreangrep. La det gå minst ti minutter før du tar tannbørsten fatt, da er tennenes beskyttelseslag gjenopprettet. Har du inntatt noe som er veldig søtt eller surt bør du vente en halvtime før du pusser tennene, da reduserer du risikoen for slipeskader.

Pass munnen din!

3. Bytt ut tannbørsten når den har fått «punkesveis»

Produsentene sier du skal skifte tannbørste hver tredje måned, men det er pusseteknikken din som avgjør hvor fort den slites. Er den pjuskete og mister bust er den helt klart moden for utskiftning.

DinSide tester tannkrem. Hvilken gir hvitest tenner?
Slik velger du riktig tannkrem

4. Børst én tann om gangen

Bruk små, vibrerende og roterende bevegelser. For store «skurebevegelser» opp og ned eller fra side til side kan skade både tenner og tannkjøtt på sikt.

Hvor kyssbar er du?

5. Bruk en myk tannbørste

Er busten på børsten for hard kan du få slipeskader på tennene. I tillegg risikerer du at tannkjøttet trekker seg tilbake fordi du «børster det vekk».

Mange har dårlig ånde

6. Hold hånden stille om tannbørsten er elektrisk

Ikke børst opp og ned, bare hold tannbørsten stille mot hver tann i tre til fem sekunder. Følg tennenes form, slik at du kommer til i mellomrommene også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer