<b>Det lønner seg å være nøye</b>: Personer med diabetes, som røyker eller som sliter med tørr munn er mer utsatt for å få tannstein og bør være ekstra oppmerksomme. Foto: Colourbox.com
Det lønner seg å være nøye: Personer med diabetes, som røyker eller som sliter med tørr munn er mer utsatt for å få tannstein og bør være ekstra oppmerksomme. Foto: Colourbox.comVis mer

Pusser du tennene godt nok?

Én gang om dagen holder nemlig ikke. Sjekk hvorfor du bør ta fram børsten både morgen og kveld.

Tannpuss handler om mer enn bare god ånde og å beskytte mot hull. For de fleste av oss er det nokså automatikk i å pusse tennene om morgenen og kvelden. Men har du noen gang tenkt på hvorfor det er så viktig å gjøre dette to ganger om dagen?

I dag finnes det jo nok av alternativer som kan få susen på ånden og den dårlige smaken i munnen, som munnskyllevann, munnspray og drops/sugetabletter. Årsaken til at disse ikke kan fungere som fullgode alternativer, er fordi en frisk peppermyntepust alene ikke kan sørge for god tannhelse. Å pusse tennene to ganger om dagen er viktig for din totale tannhelse og munnhygiene.

Det er hele syv grunner til at det er så viktig med to tannpuss om dagen.

LES OGSÅ: Slik får du null hull

1. Du trenger påfyll av fluor

De aller fleste tannkremer har fluor som viktigste ingrediens. Fluor er veldig viktig for å unngå hull i tennene. Fluor gjør tannemaljen mer motstandsdyktig mot syreangrep og reparerer begynnelsen til små hull.

Når du pusser tennene om kvelden er det en god måte å beskytte tennene mot dannelse av hull mens du sover.

Hvordan er det fluor egentlig fungerer? Det lager et beskyttelseslag rundt tennene dine. Når du står opp om morgenen er det viktig å pusse tennene for å fylle opp dette laget som vil beskytte tennene dine i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Dyr tannkrem er bortkastet

2. For å unngå bakterievekst

En annen grunn til at det er viktig å pusse tennene to ganger om dagen er for å unngå bakterievekst i munnen. Hvis bakteriene ikke blir «forstyrret» av tannpussen din, har de fritt spillerom til å ødelegge tannemaljen din. Dette kan på sikt føre til hull i tennene.

Det kan høres ut som det er lite å pusse tennene to ganger om dagen, og at det likevel vil gi bakteriene store muligheter til å vokse, men fakta er at det halverer risikoen for at de kan vokse fram. Når du kombinerer tannpussen med andre alternativer, som tanntråd og munnskyllevann, vil du stille enda sterkere i kampen mot bakterier.

LES OGSÅ: DinSide Helse tester tannkrem som bleker. Les mer her

3. Fordi du produserer mindre spytt om natten

Når du sover produserer kroppen mindre spytt enn i løpet av dagen. Spytt fungerer også som beskyttelse i munnen og bekjemper bakterier og plakk som kan føre til hull i tennene. Det dannes lite spytt når man sover. Pusser du tennene rett før du legger deg fjerner du både matrester og bakterier som har bygget seg opp i munnen i løpet av dagen, som på sikt kan gi deg hull i tennene.

LES OGSÅ: Pusser du tennene regelmessig nok?

4. For å beskytte mot tannstein

Tannstein er forkalket bakteriebelegg og mineraler som sitter fast på tennene. Dette er ikke noe vi kan kvitte oss med på egen hånd. Har det oppstått tannstein må du ta turen til tannlegen, som vil rense munnen grundig og skrape vekk tannsteinen.

Men det går an å beskytte mot tannstein. Det gjør du ved å pusse tennene to ganger daglig, gjerne med tannkrem som beskytter mot tannstein, å bruke munnskyllevann for å rense munnen, og i tillegg gå jevnlig til tannlegen.

Personer med diabetes, som røyker eller som sliter med tørr munn er mer utsatt for å få tannstein og bør være ekstra oppmerksomme.

LES OGSÅ: Tennene våre smuldrer bort

5. For å beskytte tannkjøttet

Å pusse tennene er ikke bare viktig for å fjerne bakterier, bidra til en frisk ånde og gjøre tennene hvite og skinnende. God tannehelse handler også om å beskytte andre ting enn bare tennene. Tannkjøttet ditt er også en viktig del av tannhelsen og munnhygienen. Tar du ikke vare på tannkjøttet kan det fort gå utover tennene dine.

Dårlig tannkjøtt kan føre til en rekke ting, som tannkjøttsykdom, følsomme tenner, tenner som forskyver seg og til og med at du mister tennene dine. Puss tennene to ganger om dagen, ta tanntråd, skyll munnen med munnskyllevann og gå regelmessig til tannlegen, og unngå dårlig tannkjøtt!

6. For å sikre frisk pust

Ingen ønsker å stå fast i heisen med en som har dårlig ånde. God ånde betyr god tannhygiene, og gjør at folk ikke vil trekke seg unna deg når du prater med dem.

Det er mange tannprodukter som kan gjøre ånden din frisk, som drops, sugetabletter, sprayer og tyggegummi, men det mest effektive er å pusse tennene regelmessig. Et annet alternativ for å bekjempe dårlig ånde er å bruke en tungeskraper, som vil fjerne bakterier som ligger på tunga og som skaper dårlig ånde.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt dårlig ånde

7. For å få bedre helse totalt

God tann- og munnhygiene betyr ikke bare god tannehelse, men det kan også bety at det står bra til med din totale helse. For munnsykdom handler ikke bare om problemer i munnen. Bakteriene som kan oppstå i munnen kan også gå over i blodet ditt og gjøre kroppen din utsatt for sykdom. Noen sykdommer som knyttes til dårlig tannhygiene er blant annet hjerte- og karsykdom, diabetes, osteoporose og premature fødsler:

Personer med diabetes er spesielt utsatt for tannkjøttsykdommer og infeksjoner i munnhulen, skriver Diabetesforbundet.

LES OGSÅ: Tennene og tannkjøttet ditt kan avsløre alvorlige sykdommer.

Igjen, puss tennene to ganger om dagen for å beskytte, og redusere risikoen for andre sykdommer som ikke har noe med tennene å gjøre.

- Morten H. Rolstad, informasjonssjef i Den norske tannlegeforening, er det noe du vil tilføye?

- Jeg synes alle begrunnelsene for tannpuss er gode. Tilførsel av fluor to ganger daglig er nok det aller viktigste her. Dernest å fjerne bakteriebelegget (plakket) fra tannoverflatene og fra tannkjøttsområdet. Da er mye gjort! Da forhindrer du tannstein i å etablere seg og reduserer faren for periodontitt (tannløsningssykdom) samt at du får god, frisk pust, sier han til DinSide Helse.

Kilde: Sandedentist.com