God tannhygiene er viktig, men <em>når</em> du utfører den har også stor betydning. Foto: Colourbox
God tannhygiene er viktig, men når du utfører den har også stor betydning. Foto: ColourboxVis mer

Puss tennene før frokost

Venter du til etter at du har spist med å pusse tennene om morgenen? Det kan du komme til å angre på.

Norske tenner smuldrer bort. Dette har mye med spise- og drikkevanene våre å gjøre, men tannpussvanene våre er heller ikke gode nok.

Knut Meyer, tannlege og spesialist i tannkjøttsykdommer, har uttalt følgende til VG Nett:

- Det er fornuftig å legge den første tannpussen før frokost i stedet for etter. Mye av det vi spiser og drikker, er sure matbestanddeler som bløter opp tannoverflaten. Når vi pusser rett etter frokost, sliter pussen mer på tennene. Det er viktig å pusse grundig før vi legger oss om kvelden, for da dannes det mest bakteriebelegg på tennene.

Les også: - Ja, du bør pusse både morgen og kveld!

Brus og juice = syrebad

Pusser du tennene før eller etter frokost? (Avsluttet)
Etter(53%) 3376
Før(29%) 1820
Jeg pusser ikke tennene om morgenen(13%) 805
Jeg spiser ikke frokost(5%) 333
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lettbrus er like skadelig for tennene som sukret brus. Det er den sure pH-verdien i brus, ikke bare sukkeret, som gjør den farlig for tennene, skriver lege Ann Cathrin Reichelt på Lommelegen.no, som i likhet med DinSide eies av Aller Internett.

Hun peker på en norsk undersøkelse som ble gjort for en tid tilbaken. Den konkluderte med at brusdrikking er i ferd med å bli den største faren for tannhelsen til norsk ungdom. Det har utviklet seg et nytt drikkemønster der ungdom stadig går og nipper til brusflasken, der man tidligere drakk i forbindelse med måltider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjør at tennene stadig bades i syre, og det går på emaljen løs. Brusflasker med skrukork er derfor blitt en trussel mot tannhelsen, mener lege Reichelt.

pH under 4.5 fører til at emaljen går i oppløsning. Alle de brusmerkene som ble testet i den norske undersøkelsen hadde pH-verdier under 3,5.

Les også: Tar du godt vare på tennene dine? Test deg selv her!

I likhet med brus og lettbrus inneholder juice mye syre, enten den er med sukker eller ikke. Tannemaljen tåler som sagt ikke stadige syreangrep, og stadig smådrikking er verst. Det beste er derfor å drikke opp alt på en gang, i steden for å ta mange småslurker over lang tid.

Tannekspertene anbefaler at leskedrikker og juice drikkes kun i forbindelse med måltider, og at forbruket totalt reduseres.

Slik får du null hull

- Det mest elementære du må gjøre for tannhelsen din er å pusse tennene regelmessig. I tillegg til tannpuss ser vi også at tilskudd av fluor, som tabletter eller skyllevann, har hatt en stor betydning for tannhelsen, forteller tannlege Kaare Mathiesen på Lommelegen.no.

Bruk tanntråd:
- Vi tror også at du kan få stor gevinst av å bruke tanntråd, og der er det nok mange som slurver, sier Mathiesen.

Elektrisk kan være smart:
Reklamen lover ofte at elektriske tannbørster gir bedre tannhelse. Og det virker som ganske riktig, ifølge Mathiesen. Han får god tilbakemelding på elektriske tannbørster fra sin tannpleier, som forteller at børstene både ser ut til å gi bedre resultater og være mer motiverende enn vanlige tannbørster.

Les også: Tannkosten er en bakteriebombe

Type tannkrem er uvesentlig:
Han er derimot ikke like begeistret for de mange forskjellige tannpastareklamene som lover sunnere tenner.

- En ting er sikkert - god tannhelse handler ikke om hvilken tannkrem du velger. Dersom du pusser tennene riktig får du gode resultater selv med bare vann og fluor.

Les også: DinSide tester tannkrem. Hvilken gir hvitest tenner?

- Jeg er altså slett ikke motstander av tannkrem, men at ett produkt skal være så mye bedre enn et annet produkt, er jeg svært skeptisk til. For eksempel: Dersom en tannkrem virkelig var i stand til å ta knekken på tannsten, ville den jo fått unison applaus i fagmiljøet. Dessverre er det en del udokumenterte påstander blant disse leverandørene, sier Kaare Mathiesen.