Puss babytennene

De første tennene varer ikke evig, men krever like mye stell som voksnes tenner.

Dårlig tannhygiene kan forårsake smerter hos barnet ditt, og gi varige tannproblemer i voksen alder, skriver HealthDay News.

- Ikke bare opplever barna store smerter, i tillegg øker risikoen for at tennene som kommer senere vokser feil, mener Katie L. Dawson, tannlege og president for the American Dental Hygienists Association.

De første tennene er avgjørende for de neste, forklarer hun. Slurv med tannpussen kan resultere i dyre behandlinger senere. Før den første tannen kommer til syne, bør foreldrene venne babyen til ”munnvask” ved å vaske gommene med en våt klut.

Viktig å følge opp
Melketennene er spesielt utsatt for karies. Dette skyldes at tennene ikke er så harde og sterke som hos voksne. Tannbørsten bør introduseres i form av lek når den første melketannen kommer frem.

Mengden tannkrem skal tilsvare størrelsen på barnets lillefingernegl. Spør på apoteket etter en tannkrem beregnet på spedbarn. Tanntråd kan taes i bruk så fort to av tennene møter hverandre.

Når barnet etter hvert lærer å pusse tennene selv, er det viktig å følge opp. Foreldrene bør gå over en ekstra gang inntil barnet er seks, og fortsette å veilede opp til tiårsalderen.

LES OGSÅ: TAR DU GODT VARE PÅ TENNENE DINE?

 

Mozon.no, 11.01.2006