Pus må på slankekur

Over halvparten av norske katter er overvektige. Mange utvikler sukkersyke og må slankes.

Mye kattefôr har et for høyt innhold av karbohydrater viser en ny undersøkelse. Det blir de enda fetere av.

- Problemet er aller størst for kastrerte katter. De blir mindre aktive, stoffskiftet går tregere, men de har samme apetitt. Svært mange katter trenger nå en skikkelig slankekur, sier veterinær Sigbjørn Storli. Han driver landets eneste rene katteklinikk,10 Liv, på Lørenskog.

Europeisk forskning viser at kattene våre blir stadig tyngre. Halvparten er overvektige, og situasjonen er like ille i Norge som i andre europeiske land.

- Mange må på spesialdiett, og flere enn tidligere utvikler sukkersyke, sier Storli til nyhetsbyrået Newswire.

Trenger rent kjøtt
Feil kosthold er også et problem veterinærene daglig ser resultater av på klinikkene.

- Problemet er at flere av de billigste fôrtypene inneholder animalske biprodukter og lite rent kjøtt. Dette er slakteriavfall. Dermed må pus spise dobbelt så mye for å få i seg nok animalsk protein, og så får den i seg alt for mye karbohydrater på kjøpet. Det trenger den ikke, sier Storli.

Katten er et rovdyr som i naturen lever på rått kjøtt, og dermed bare trenger proteiner og fett. De har ikke behov for karbohydrater, men åtte av ti fôrtyper som ble testet inneholdt over 30 prosent karbohydrater. Da eser katten ofte ut.

Store forskjeller
Testen som er gjort for Forbrukerrapporten viser at høykvalitetsfôr som selges på dyre- og spesialbutikker er best for kattene. Disse fôrtypene har ofte feilaktig rykte på seg for å være dyre.

- Det stemmer som regel ikke. Siden kvaliteten er så mye høyere trenger ikke katten spise så store mengder for å dekke sitt energibehov. Dermed blir kostnaden per dag omtrent den samme som for de billige merkene, sier veterinær William Bredal i Iams/Eukanuba.

Testvinner er Iams sitt tørre kattefôr, fulgt av Royal Canin og Eukanuba. Prismessig koster en dags porsjon Iams fôr 3,00 kroner, mens Royal Canin koster 5,10 og Eukanuba 2,60 kroner. Dårligst kom Whiskas og Friskies ut. Begge disse har over 40 prosent karbohydrater i fôret.

- Denne testen er viktig fordi den tar hensyn til de ernæringsmessige behovene til katten. Det var overraskende at enkelte fôr inneholdt for lite av stoffer som er livsviktige for katten, som taurin, sier William Bredal.

Dropp melken
Katter har et helt annet ernæringsbehov enn hunder. De er helt avhengige av å få i seg animalske proteiner, og de har ikke spesielt godt av melk eller for mye fisk.

- Katter skal absolutt ikke få fløte. De kan til nød få lettmelk. De får i seg nok fett fra andre kilder, og fire av ti katter klarer ikke å bryte ned melkesukkeret i kroppen. Dermed får de diaré av melk, sier Sigbjørn Storli.

Han råder også katteeiere til å unngå ensidige dietter av for eksempel fisk, for da får katten ikke i seg godt nok sammensatt ernæring.

- Det er greit for en del katter å spise matrester, men man skal følge med på avføringen. Ellers bør man sjekke helsetilstanden ved å se på tenner, pels og flassing i huden, sier Storli.

Alle katter bør dessuten få en årlig helsesjekk hos veterinær for å holde seg i toppform.

Resultater av testen, de tre beste typene tørrfôr for katter:
IAMS Adult Chicken
Royal Canin Feline Nutrition Fit
Eukanuba Adult Maintenance

 

Mozon.no, 24.05.2004