Puppevondt av trening

Over halvparten av kvinner som trener, får vondt i brystene sine fordi de spretter rundt, viser en ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du vondt i brystene når du trener? Da er du neppe den eneste. Ifølge forskere ved University of Portsmouth i England opplever over 50 prosent av kvinner det samme. Det er fordi standard BH-er og enkelte sports-BH-er ikke er effektive nok.

Selv om BH-er er designet for å hindre at pupper hopper og spretter, viser studien at bryster også beveger seg fra side til side og innover og utover.

Dr. Joanna Scurr, som står bak studien, håper nå at hun kan utvikle et ”smartstoff” som kan gi skreddersydd støtte til hver enkelt kvinne, skriver BBC.

Les også: Sandvolley kan gi hengepupper

Spretter 21 cm
Målet er altså å finne et stoff og et design som tillater bevegelse i tre forskjellige retninger, ifølge Scurr. Og basert på dette har hun allerede fått invitasjoner både fra militæret, det britiske helsevesenet (NHS) og undertøysprodusenter som ønsker å jobbe med henne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Under trening kan brystene sprette inntil hele 21 cm, ifølge den nye studien. Den viser også at størrelse ikke har noe å si. Enten kvinnen har A-kopp eller F-kopp spretter puppene like mye uansett om kvinnen løper sakte eller sprinter.

Bryster har svært begrenset støtte, og det er tre hovedgrunner til at de kan bli vonde og ømme: Følsomhet påvirket av menstruasjonssyklusen, permanente brystsmerter eller treningsrelaterte smerter fordi brystvevet blir strukket.

Hvilken BH passer deg best? Finn ut i vår BH-guide

Latterlig å studere bryster
- Hvis kvinner brukte mer riktig bryststøtte, ville bruken av smertelindrende medikamenter reduseres og kvinner kan være aktive og leve sunne liv, sier Scurr til Medical News Today.

Hun legger til at idrettslære har vært dominert av menn, og for dem er det sett på som litt latterlig å studere bryster. I studien så Scurr imidlertid på 70 kvinner som hun fulgte gjennom to år. De utvalgte kvinnene hadde bryster i alle mulige størrelser.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen har tidligere uttalt til Puls/NRK at det er veldig viktig å bruke sports-BH og anbefaler kvinner å bruke to stykker samtidig. Kvinner som ammer, kan gjerne bruke tre. Hun sier også at det er viktig at BH-en sitter helt inntil kroppen, og når elastisiteten i strikken blir dårlig, bør den byttes ut.

Les også: Ryggsmerter av BH

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!