Pulver vasker hvitere

Vaskemiddel på flaske er alltid dårligere enn vaskepulver.

De er kjent for sin grundighet, vårt germanske nabofolk i syd. Stiftung Warentest i Berlin gjør ikke skam på ryktet når de nå søker løsning på urgamle spørsmål som har hjemsøkt menneskeheten helt siden 1960-tallet: Hva vasker hvitest? Flytende vaskemiddel eller vaskepulver?

5.500 Testflekker

Stiftelsen samlet inn to tonn skittentøy fra 57 husholdninger og identifiserte 5.500 flekker etter hva som hadde forårsaket dem; rødvin, ketchup, blod og så videre. Alt ble vasket på 40 grader, og man var særlig interessert i hva som skjedde med hvitt tøy. Over tusen ganger kjørte man vaskemaskinene.

Det ble ikke benyttet forvask, og man brukte et program for normal skittent tøy.

Entydig resultat

Resultatet var overraskende entydig. Ingen av de flytende vaskemidlene ga bedre vaskeresultat enn det dårligste pulverbaserte vaskemidlet. Årsaken ligger ifølge stiftelsen i sakens natur: Det er tre komponenter i pulverbaserte vaskemidler som mangler i de flytende: Både blekemiidel, et stoff som gjør vannet hardere og hjelpestoffer som tiltrekker seg smuss, finnes naturlig i pulverform. Det holder også på pulverformen gjennom vasken.

De flytende vaskemidlene tenderer derimot bare til å tynne ut skitten, slik at den etterhvert fester seg på tøyet igjen.

Flytende = gråere

Testen viste tydelig at vaskemidlene i pulverform ga mindre gråning. Og bli klærne først grå, klarer selv ikke de beste pulvervaskemidlene å vaske dem rene igjen.

Ingen norske merker

De beste midlene i testene, Persil og Ariel, er nok temmelig like de norske bestselgerne Omo og Blenda. Vi har hardere vann i Norge, så sammensetningen er nok litt anderledes. Det skulle likevel forundre oss om konklusjonen ble anderledes her enn i Tyskland: Pulver og atter pulver.