Psykologen kurerer depresjon

Føler du deg deprimert, men kvier deg for å gå til psykolog? Da bør du lese videre.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dansk undersøkelse viser nemlig at tre av fem pasienter ble helt kvitt lett eller moderat depresjonen etter behandling hos psykolog, ifølge danske Dagens Medicin.

Les også: Angst kan kureres:

Undersøkelsen er basert på to forsøk i Århus og Fyn. I Århus ble pasientene henvist til gratis psykologbehandling ved fire ulike distriktspsykiatriske sentre. På Fyn ble pasientene henvist til privatpraktiserende psykologer og betalte selv 40 prosent av behandlingsprisen.

Pasientene oppnådde like stor effekt av behandlingen, enten den var privat eller offentlig, konkluderes det med i rapporten.

50.000 norske barn trenger hjelp mot psykiske plager og lidelser. Les mer her:

Bedre livskvalitet

- Vi må se nærmere på hvordan vi i fremtiden kan gjøre noe aktivt for de ca. 200.000 danskene som Sundhedsstyrelsen anslår lider av depresjon, sier Bent Hansen, leder for Danske Regioner i en pressemelding.

- En rask behandling vil både kunne sikre en bedre livskvalitet og en fortsatt tilknytning til det arbeidsmarkedet som absolutt trenger arbeidstakere, påpeker han.

Rapporten er utarbeidet for Sygesikringens Forhandlingsutvalg og Danske Regioner. Det er Forskningsenheden for almen praksis i Århus som har gjort arbeidet med rapporten.

Les også: Bedre behandling av barneangst:

- Har presset på

Her hjemme er Norsk Psykologforening ikke overrasket.
- Resultatet av det danske forskningsarbeidet faller sammen med annen forskning på effekten av terapeutisk behandling, sier president An-Magritt Aanonsen til Mozon.no.

- Derfor har Norsk Psykologforening i lang tid presset på for at helsemyndighetene må få på plass et psykologisk lavterskeltilbud i kommunene, sier Aanonsen.

Hun sier at pasienter med lettere psykiske lidelser i dag utgjør den desidert største gruppen langtidssykemeldte, ved siden av muskel- og skjelettplagede. WHO har varslet at depresjon i år 2020 vil være på andreplass over de sykdommene som koster verdenssamfunnet mest.

- Skal samfunnet oppnå viktige helsemål, som reduksjon i sykefravær og mest mulig helse for pengene, trenger vi psykologisk lavterskeltilbud, eventuelt i kombinasjon med medikamentell behandling i et helt annet omfang enn i dag, sier Aanonsen.

Les også: Tøff barndom kan gi mer sykefravær: