Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Prøver å svindle seg ut av krisen

Desperate nordmenn i pengenød tyr til forsikringssvindel.

Desperate nordmenn i akutt pengenød på grunn av nedgangstidene, tyr til forsikringssvindel i et forsøk på å redde seg ut av knipa, skriver Dagsavisen; og viser til opplysninger de har innhentet fra flere forsikringsselskaper.

– De tre siste månedene i fjor økte antallet mulige svindelsaker med 10 prosent, sammenlignet med samme periode i 2007. Siden har utviklingen skutt fart. I januar økte antallet nye saker av denne typen med 20 prosent, opplyser informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

Utredningssjef Lars Skaar i TrygVesta kan melde om en lignende utvikling.

– Siden september har vi sett en økning på 20-30 prosent i antallet saker som skadebehandlerne mener er mistenkelige.

Slik svindler folk på reiseforsikringen

Juksemakere verden over

Jack Frostad er forberedt på en gjentakelse av det som skjedde på begynnelsen av 1990-tallet.

– Også etter den forrige store jappetiden så vi at svindelen økte, sier han til Dagsavisen.

Dette bekrefter Skaar.

– Vi vet historisk sett og ut fra erfaringer vi har gjort oss, at forsikringssvindel kan være en måte å redde seg ut av en presset økonomisk situasjon på.

Den norske utviklingen i retning vesentlig flere svindelsaker er ikke unik, men del av en internasjonal trend.

– Både de store forsikringsselskapene i Europa og USA ser nå en kraftig økning i antallet saker av denne typen, forteller Skaar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å være utredningssjef i TrygVesta er han også president for den europeiske delen av organisasjonen International Association of Special Investigation Units (IASIU).

IASIU ble startet av en gruppe svindeletterforskere i 1984.

– Det er ingen mangel på juksemakere i en økonomi i tilbakegang, konstaterer president David J. Rioux i den amerikanske delen av IASIU, i sitt ukentlige nyhetsbrev.

Dette er tyvenes favoritter

Og her er problemområdene bransjen følger nøye

En klar indikasjon på at stadig flere nordmenn tyr til kriminalitet for å få tak i penger, er den påfallende utviklingen i antallet biltyverier.

Siden 2004 er antallet biltyverier nær halvert, viser tall fra Politidirektoratet. Men så, i fjor høst, begynte If Skadeforsikring å registrere helt annerledes tall.

– Fra september har vi en markant økning i antallet biltyverier i forhold til 2007. Fra september til og med desember er økningen på 16 prosent. I penger er det snakk om en vekst på nesten 60 prosent, forteller Frostad.

– Når noe endrer seg så voldsomt over natten, er det nærliggende å trekke noen linjer til finanskrisen, mener han.

Arrangerte kollisjoner er en annen metode som benyttes for å få ut erstatningspenger.

– Vi har sett en stor oppgang i slike saker, opplyser Skaar.

Men det er ikke bare bil: Fingerte innbrudd, fiktive tyverier og overdrevne tap av verdier ved skader, er andre metoder som benyttes.

– De mulige sviksakene vi nå etterforsker omfatter også hus, hjem, innbo, løsøre, villa og reiseforsikring, forteller Frostad.

Tyver tar skiene dine!