Prøv strømkalkulatoren!

Kanskje har ingen internettapplikasjon tydeligere demonstrert hva internett kommer til å bety for salget av varer og tjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ett tidspunkt i vinter fikk Hurum Kraft, som på den tiden var den billigste leverandøren av strøm med standardvilkår ("variabel pris"), på noen få dager 4.500 nye kunder som kom fra strømkalkulatoren til DinSide. (Strømkalkulatoren lager et byttebrev du kan skrive ut og sende til den nye strømleverandøren).

Strømkalkulatoren til DinSide har blitt møteplassen for strøm i Norge. Titusener av internettbrukere vet at det er her de finner oppdaterte strømpriser til enhver tid og med et håndgrep kan regne ut hva de kan spare på å skifte leverandør. Siden det er gratis å skifte, og bare koster et tellerskritt til faksen eller et frimerke, er det ikke lenger grunn til ikke å skifte om du kan tjene noen hundrelapper.

Også bransjen har vist strømkalkulatoren betydelig interesse. Noen aktører har forsøkt å konstruere prismodeller som tar hensyn til hvordan kalkulatoren regner. Vi får også raskt tilbakemeldinger om prisene våre ikke er korrekte.

Et helt kull på siviløkonomstudiet på BI i Sandvika skrev ifjor høst oppgave om strømkalkulatoren.

Var galt for Nord-Norge

Strømkalkulatoren har imidlertid regnet galt for nord-norske kunder. I Nord-Norge er det ikke moms på strøm, og i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark blir heller ikke forbruksavgiften på 5,94 øre pr. kilwattime krevd inn.

Rekkefølgen mellom de billigste leverandørene har vanligvis vært korrekt likevel, men ikke for de nordnorske kundene som har en netteier som også selger strøm. Her har kalkulatoren også rangert feil.

Den nye kalkulatoren vil automatisk håndtere dette korrekt. Du får riktig pris både i Nord-Norge og i Tiltakssonen. En spesiell vri har vi imidlertid måttet foreta: Troms Kraft Nett AS, som eier fordelingsnettet i store deler av det nordlige Troms fylke, ligger både utenfor og innenfor Tiltakssonen. I kalkulatoren er derfor dette delt i to: Troms Kraft Nett syd og Troms Kraft Nett nord.

På samme måte som DinSide nok har bidratt til en spisset konkurranse om husholdningskundene i Syd-Norge, har uklare beregninger kanskje bidratt til dårlig konkurranse i Nord-Norge. Ihvertfall viser den nye strømkalkulatoren at det er nord-norske kunder som i skrivende stund har mest å tjene på å skifte leverandør.

Mer kompliserte leveringsmønstre

Da vi lanserte den forrige strømkalkulatoren, leverte strømselskapene enten strøm over hele landet eller bare til kunder i sitt tradisjonelle dekningsområde. Dette har etterhvert blitt mer variert. En del verk leverer innenfor ett eller to fylker, kanskje også med unntak av noen nett i det ene fylket.

Strømkalkulatoren er nå laget slik at den "vet" dette, og det er bare mulig å velge strømleverandører som faktisk også leverer til ditt nett. De øvrige synes ikke.

Faste priser

Den forrige strømkalkulatoren siterte bare den "variable prisen" på strøm. Dette tilsvarer den gamle H4-tariffen, og er den avtaletype de fleste av oss har. Etter disse avtalevilkårene kan strømleverandøren endre prisen på to ukers varsel.

Men også andre avtaleformer er populære. Vanligst er kanskje ett års prisbinding. Det er med i den nye kalkulatoren.

Kalkulatoren lar deg sammenlikne fastpris med variabel pris og vice versa, om du har lyst. Vær oppmerksom på at om du oppgir at du har en fastprisavtale idag, er det dagens ettårs fastpris kalkulatoren bruker i sammenlikningen. Du kan jo ha blitt fastpriskunde tidligere, til andre vilkår enn dagens.

Utestengning

I den nye kalkulatoren er det også innført måter DinSide kan utestenge aktører på, om vi synes det kan hefte noen tvil ved dem. Vi har besluttet å utestenge alle meglere fra strømkalkulatoren. Bare de strømselgere som selv skriver leveringskontrakt med deg, får være med.

Fortsatt svært lønnsomt å bytte

Langt fra hele bransjen har ønsket den skarpe konkurransen vi nå ser velkommen. En vanlig taktikk har vært å forsøke å svekke troverdigheten til alle som tar til orde for hyppigere bytte av leverandør. Relativt små feil i DinSides kalkulator har vært slått stort opp. Med over 200 selskaper inne, må det skje feil i oppdateringen av priser fra tid til annen. Vi vet om strømleverandører som under henvisning til en enkelt slik feil (som ble rettet etter en dag) anbefaler alle kunder som spør å se helt bort fra beregninger på DinSide.

Vi møter dette med å bli enda mer nøyaktige og enda bedre. Men fremfor alt snakker historien for oss: Tusenvis av strømkunder har byttet leverandør via oss. Vi har ikke fått én klage fra misfornøyde kunder. De fleste har tydeligvis mer eller mindre fått oppfylt sine forventninger om besparelser.

Og hvis de har klart å få deg til å tro at du ikke skal bruke fem minutter på å bytte strømleverandør, så prøv strømkalkulatoren!