- Prøv fiskeoljer mot ADHD

Enda et studie bekrefter at omega-3 tilskudd med norske fiskeoljer kan gi en god effekt mot hyperaktivitet og konsentrasjonsproblemer hos barn.

Studien er den foreløpig største i sitt slag og ble gjennomført ved University of South Australia. 132 barn i alderen 7-12 år fikk et tilskudd ved navn eye q i 15 til 30 uker. Etter 30 uker opplevde halvparten av barna som tok eye q, betydelige reduksjon av sine problemer med konsentrasjon og hyperaktivitet.

Eye q er et kosttilskudd som inneholder en blanding av norske omega-3 fettsyrer og nattlysolje som inneholder omega 6.

Les også: Naturlig effekt mot ADHD

Klar bedring
- Rundt 30 prosent av barna viste sterke positive behandlingseffekter på kjernesymptomene på hyperaktiv atferd og konsentrasjonsproblemer, som uoppmerksomhet, hyperaktivitet/impulsivitet, sammenlignet med placebogruppen etter 15 uker, uttaler forsker Natalie Sinn som ledet studien.

Den australske undersøkelsen er en av flere studier som har påvist en positiv effekt av fettsyrer på problemer som er typiske for diagnosen ADHD. I 2005 mottok Sinn tittelen "Årets unge forsker" i Australia på grunn av sitt arbeid med fiskeolje og ADHD.

- Denne studien bekrefter nok en gang at riktig kombinasjon av fettsyrer kan ha en svært fordelaktig effekt for barn med konsentrasjons- og atferdsproblemer. Fra studiene våre i Durham-området har vi sett at når disse symptomene takles,lærer barna bedre og presterer på et høyere nivå i alle skolesammenhenger, sier forskeren Madeleine Portwood som har gjennomført flere liknende undersøkelser på britiske skolebarn.

Bedre enn medisiner
De såkalte Durham-studiene som ble gjennomført av Portwood og kolleger, har påvist at fettsyrene kan ha en like god effekt på ADHD som tradisjonelle medisiner som Ritalin eller Concerta. Resultatene fra den australske undersøkelsen viser at kosttilskuddet totalt sett har en enda bedre effekt enn de tradisjonelle medisinene.

- Denne nye studien er et tilskudd til den stadig økende bevismengden for at riktig ernæring kan være en trygg og effektiv behandling av adferdsvansker, sier Nick Giovannelli i den britiske organisasjonen Hyperactive Children’s Support Group.

 

Mozon.no, 14.08.2006