Prøv å unngå løk i strømpe

Lurt hvis du vil spare en slant på middagen!

<b>SJEKK ALLTID KILOPRISEN:</b> - Løk pakket i strømpe er ekstremt mye dyrere per kilo enn løk i løsvekt eller sekk. Vær nøye med å se på kiloprisene, da er det lettere å sammenligne, sier kokk Charlotte Mohn. Foto: CECILIE LEGANGER
SJEKK ALLTID KILOPRISEN: - Løk pakket i strømpe er ekstremt mye dyrere per kilo enn løk i løsvekt eller sekk. Vær nøye med å se på kiloprisene, da er det lettere å sammenligne, sier kokk Charlotte Mohn. Foto: CECILIE LEGANGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å lage næringsrik, billig og kjapp mat er en utfordring.

Men med litt planlegging og smarte valg i butikken, er det ikke uoverkommelig, ifølge kokk og kokebokforfatter Charlotte Mohn.

Her er hennes beste tips til hvordan du kan spise godt på et litt mindre budsjett.

Oppskriftstips: Middagen både du og lommeboken din vil elske.

KOKK: Charlotte Mohn har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark, samt TV-kokk. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET
KOKK: Charlotte Mohn har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark, samt TV-kokk. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET Vis mer


Lag en plan

- Generelle tips til enkle og rimelige middager som gir deg god kjøkkenøkonomi, er å lage en måltidsplan for hele uka og handle inn alt på én dag, sier Mohn.

For da unngår du impulskjøpene som fort kan bli veldig dyre.

Å handle når du er mett, er heller ikke så dumt. Alle har vel rast sultne rundt i butikken og fylt opp vognen, uten mål og mening.

Slik ender du raskt opp med mye rart i posene, og sjansen er stor for at det blir mye svinn. Faktisk så kaster vi over en tredjedel av maten vi kjøper, og mye av det skyldes dårlig planlegging.

Velg rimelige grønnsaker

KJØP I LØSVEKT - IKKE STRØMPE: Kan være store prisforskjeller. Foto: Samfoto
KJØP I LØSVEKT - IKKE STRØMPE: Kan være store prisforskjeller. Foto: Samfoto Vis mer


- Bruk mye av de rimligste grønnsakene for å drøye for eksempel fisk eller kjøtt du bruker i retten. Da snakker vi potet, rotgrønnsaker og løk primært, tipser Mohn.

I tillegg er bønner og linser rimelig, og de kan kjøpes i store poser på grønnsakshandlere.

En kjøttsaus kan du med fordel også tilsette masse grønnsaker og bønner, og dermed redusere kjøttinnholdet med 50 prosent.

- Bonusen blir et sunnere kosthold og en rett som faktisk smaker enda bedre!

Kjøp i store kvanta

TENK STORT NÅR DU HANDLER: Kjøper du inn løk og andre grønnsaker i løsvekt, er det mye penger å spare.  Foto: NTB scanpix
TENK STORT NÅR DU HANDLER: Kjøper du inn løk og andre grønnsaker i løsvekt, er det mye penger å spare. Foto: NTB scanpix Vis mer


Hvis du vil lage noe kjapt og billig, foreslår Mohn å lage en suppe. Løk, hvitløk og en eller flere grønnsaker sammen med vann gir oss deilige supper.

For å lage de enda mer mettende, kan vi ha oppi byggryn, linser, bønner eller kikerter.

- Det lønner seg oftest å kjøpe litt større kvanta av disse råvarene. Eksempelvis er løk pakket i strømpe ekstremt mye dyrere per kilo enn løk i løsvekt eller sekk, sier Mohn.

Ja, vær nøye med å se på kiloprisene, da er det lettere å sammenligne.

Og har du mye grønt til overs, sper du på utover i uken, så alt blir spist opp. Gulroten er like god til indisk som italiensk mat, og løk kan du bruke til alt.

Et siste triks? Bak brødet ditt selv, for det har både magen og lommeboka godt av.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!