- Prostata-medisin kan føre til kreft

I en ny svensk rapport advarer forskere mot en medisin som brukes i behandlingen av godartet prostataforstørrelse. De sier den kan føre til prostatakreft.

Medisinen Proscar, som er en av de vanligste medisinene mot godartet prostataforstørrelse, motvirker det mannlige hormonet testosteron i prostata.

Nå har en gruppe forskere fra forskningsparken Novum i Huddinge, Sverige, kommet frem til at medisinen også påvirker den såkalte beta-reseptoren som kontrollerer veksten i prostata. Medisinen kan altså øke risikoen for ukontrollert vekst av celler i prostata.

- Dermed øker også risikoen for kreft, som jo er en ukontrollert vekst av celler, sier professor Jan-Åke Gustavsson, lederen av forskergruppen, til Svenska Dagbladet.

Forskergruppen har kommet frem til resultatene ved hjelp av forsøk på mus.

Legemiddelselskapet Merck Sharp & Dohme, som utvikler og selger Proscar, går ikke med på at medisinen kan øke risikoen for kreft. De mener at forsøk på mus ikke betyr at medisinen har den samme effekten på mennesker.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen for menn, og rammer først og fremst eldre menn. I et tidlig stadie pleier ikke kreften å gi noen symptomer. Senere kan prostatakreft gi samme symptomer som godartet prostataforstørrelse, som er svak urinstråle, at det er vanskelig å ”komme i gang” å tisse og at man må på do ofte.

 

Mozon.no, 17.07.2004