Propper i seg vitaminer

Kan du leve lenger om du spiser flere vitaminer? Nå advarer forskere mot overdreven bruk av kosttilskudd.

Noen kropper er selvfølgelig helt avhengige av å få kosttilskudd. For eldre kvinner er det for eksempel svært viktig å ta tilskudd av kalsium og vitamin D for å styrke beina. Yngre kvinner bør ta tilskudd av folat , som skal redusere risikoen for å føde barn med misdannelser.

Men ingen studier viser at det er fornuftig å proppe i seg mengdevis med multivitaminer og mineraler. Enkelte eksperter mener det er mer helsebringende å sørge for et sunt kosthold og regelmessig trening, skriver Reuters.

Nordmenn bruker så mye som 2 millioner kroner i året på kosttilskudd

- Halvparten av alle amerikanere tar multivitaminer og mineraler, men vi vet ikke om de faktisk får noe igjen for det. Vi er faktisk bekymret for at det er flere mennesker som får i seg for mye av enkelte næringsstoffer, sier Dr. J. Michael McGinnis, som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Mange er av oppfattelsen av at jo mer jo bedre, i følge forskerne. Men selv om vitaminer og mineraler er vitale for helsa, er det ikke slik at du skal proppe i deg uendelige mengder med slike tilskudd.

Virker som gift
I for store mengder, kan enkelte vitaminer faktisk gi motsatte effekt og virke som gift. Dette gjelder blant annet store mengder av vitamin A og jern. Enkelte vitaminer er vannløselige og vil skilles ut i urinen, ved for store mengder.

I tillegg er det ingen studier som viser at personer som tar multivitaminpiller og mineraltilskudd kan unngå kronisk sykdom, som hjertesykdom.

Annen forsking har vist at røykere som tar tilskudd av betakaroten har økt risiko for å få lungekreft.

Eksperter har også tidligere sett at personer som tar vitaminer sørger også for en god helse på andre måter, som gjennom trening, ved å spise et sunt kosthold med mye frukt og grønnsaker og holde seg unna røyken. Dermed er det vanskelig å beslutte om det er vitaminene eller alt det andre som står bak helsegevinstene.