Problemer med ingrodde negler

Jeg har et problem som stadig kommer tilbake, neglen på stortåen vokser inn i det myke vevet ved siden av neglen. Er det noe jeg kan gjøre for å forebygge dette? Bernt Rognlien svarer.

Jeg har et problem som stadig kommer tilbake, neglen på stortåen vokser inn i det myke vevet ved siden av neglen. Det kan også oppstå på de andre tærne, men det skjer sjeldnere. Er det noe jeg kan gjøre for å forebygge dette.

Svar: Det viktigste du kan gjøre er å unngå spisse og trange sko som trykker på tåneglene. Bruk sko med brede skotupper eller sandaler om sommeren. Du bør heller ikke klippe neglene for korte. Det er best å klippe neglene like etter at du har vasket føttene i varmt vann eller tatt et fotbad, for da er neglene myke og de fliser seg ikke så lett opp. Klipp neglen rett over med en skarp saks eller negltang. Klipp ikke tåneglene i en bue, for da gror neglkanten lettere inn i huden på sidene. Neglene skal ikke klippes mye kortere enn tåtuppen - det er meningen at neglen skal beskytte tåen mot trykk og gnissing. Er du uheldig og klipper eller brekker en negl så den blir for kort, kan du file den forsiktig i kantene så det ikke er noen skarpe punkter som kan vokse inn i huden. Bruke alltid neglfil i slike situasjoner. Ikke bruk saks, fordi saksen ofte etterlater skarpe kanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du først fått en inngrodd negl må du hjelpe den ut av hudfollen på siden av neglen. Start med å sette foten i et varmt fotbad gjerne med grønnsåpe for å mykne neglen. Tørk godt og legg forsiktig en liten steril bomullsdott inn under kanten på neglen. Bomullsdotten løfter neglen så den kan vokse over den huden den har boret seg inn i. Skift bomullsdotten daglig inntil neglen har grodd forbi det ømme stedet.

Hilsen Bernt Rognlien

Mozon.no, 22.06.01