Probiotika fikser allergi

Gravide kvinner som tar tilskudd av probiotika kan gjøre sine barn en stor tjeneste. Tilskuddet kan redusere barnas risiko for å utvikle allergier.

Mange forskere mener at barnas næring under svangerskapet og etter fødselen kan ha stor betydning for risikoen for sykdommer senere i livet.

Nå har svenske forskere undersøkt effekten av probiotika for gravide og ammende. Og resultatene er lovende: Tilskudd av probiotika ser ut til å gi høyere nivåer av et infeksjonsdempende molekyl i brystmelken. Resultatet kan være bedre beskyttelse mot allergier og andre sykdommer.

Bedre immunsystem
Forskerne ved Karolinska Sykehus i Stockholm og firmaet BioGaia involverte 200 gravide kvinner i forsøket som ble startet i 2001. Halvparten av mødrene ble gitt tilskudd med den naturlige probiotikaen Reuteri fra fire uker før fødselen. Barna ble så gitt det samme tilskuddet gjennom det første leveåret.

En analyse ble tatt av brystmelken fra mødrene på probiotika bare få dager etter fødselen. Prøvene viste at disse mødrene hadde et høyere nivå av det betennelsesdempende stoffet IL-10 i melken. Dette falt også sammen med færre infeksjoner i brystene til de mødrene som brukte probiotika.

Virkestoffet IL-10 står sentralt i reguleringen av vårt naturlige immunforsvar. Stoffets infeksjonsdempende effekt er også tidligere kjent for forskerne.

- Det er veldig oppmuntrende å finne denne økningen i morsmelken allerede så tidlig. Vi vet også at IL-10 kan overleve ferden gjennom barnets fordøyelsessystem, sier forskeren Eamonn Connolly ved BioGaia til fagmagasinet Nutraingredients.

Sunne bakterier
Probiotika er en type bakterier som har en egen evne å opprettholde en god balanse i tarmsystemet vårt. Når denne balansen blir forstyrret eller ødelagt kan resultatet bli problemer i fordøyelsen som også påvirker andre deler av helsen vår.

Bakteriene finnes i mange forskjellige produkter og kosttilskudd på det norske markedet. I matvarebutikkene kan du også finne probiotika i form av gjærede meieriprodukter, som yoghurt og Biola. Tilbudet er ganske stort, med forskjellige typer mikroorganismer, blandinger, styrke og pris.

Mozon 10.06.2004