Privatinvestorer er pyser

Det har vært et rekordhalvår for verdipapirfondene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er hittil i år nettotegnet andeler i norskforvaltede verdipapirfond for 30 milliarder kroner, viser nye tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

Tegningstallene er de høyeste noensinne for 1. halvår.

Sjekk også:

 • De beste råd om sparing i aksjefond
 • De beste råd om aksjesparing
 • Private pyser?

  - For fondsbransjen samlet sett har dette vært et fremgangsrikt halvår, med både god avkastning i aksjemarkedene og rekordhøy nettotegning, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening i en pressemelding.

  Likevel er det ikke bare fryd og gammen for fondsbransjen. For norske personkunder har nemlig aldri nettoinnløst mer i aksjefond på et halvår, enn de har gjort i første halvdel av 2007.

  4,4 milliarder kroner ble nemlig nettoinnløst fra januar til juli. Men likevel har forvaltningskapitalen steget med 4,1 milliarder kroner. Det skyldes imidlertid at det har vært en samlet avkastning for personkundene på 8,5 milliarder kroner.

  - Det er tankevekkende at norske personkunder samlet sett nettoinnløser i aksjefond i en periode da nordmenns finansielle formue øker formidabelt og profesjonelle kunder har rekordhøy nettotegning, sier Ruud.

  Antallet øker

  Til tross for nettoinnløsing, blir det likevel flere aksjefondssparere blant norske privatkunder.

  Siden mai i fjor har antall aksjefondssparere økt fra 1,2 millioner til 1,4 millioner nordmenn, ifølge en landsrepresentativ befolkningsundersøkelse gjennomført av Opinion for VFF. Undersøkelsen viser at 38 prosent av befolkningen sparer i aksjefond. Over halvparten benytter seg av spareavtaler der de jevnlig sparer et fast beløp.

  - Nordmenn er på god vei til å bli et folk av faste månedlige aksjefondssparere, og det gjør vi klokt i. Jevn sparing i aksjefond er en lønnsom, enkel, trygg og tilgjengelig spareform som vil kunne gi oss økt økonomisk trygghet og handlefrihet i fremtiden, sier Ruud.

  Kilde: Verdipapirfondenes forening.

  Lær mer om sparing: