Pristest: Best BSU

Sjekk tilbudene på øverste hylle før du setter sparepengene inn på BSU-konto. Det kan gi tusenlapper rett i lommen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Boligsparing for ungdom (BSU) er et lønnsomt sparingsalternativ for ungdom under 34 år som ønsker å spare til egen bolig. Klikk her for å se listen over 60 bankers BSU-tilbud.

Skattefradrag

Er drømmen egen bolig? BSU er et fordelaktig oppsparingstilbud.
Er drømmen egen bolig? BSU er et fordelaktig oppsparingstilbud. Vis mer

En av fordelene med en BSU-konto er at den gir rett til et ekstra skattefradrag. Du får et direkte fradrag i skatten på 20 prosent, men maksimalt 3.000 kroner årlig. Hvert år kan du spare opptil 15.000 kroner på en BSU-konto, og totalt kan du spare 100.000 kroner, eksklusive renter.

En annen fordel er at renten vanligvis ligger noe over renten på en "ordinær" høyrentekonto. Men sørg for at du velger en bank som gir en bra rente. Å velge den beste fremfor den dårligste, kan bety mange tusen kroner tjent.

Pengene du sparer på en BSU-konto skal benyttes til kjøp av bolig, eller nedbetaling av gjeld knyttet til en bolig. Bruker du pengene på noe annet, må du betale tilbake skattefordelen.

Vinnerne

Meldal Sparebank vinner vår pristest. Banken tilbyr 8,25 prosent i BSU-rente. Nest etter følger både Åfjord Sparebank og Sparebank Evenes-Ballangen, som tilbyr 8 prosent på en BSU-konto.

En sparebank, Rindal Sparebank, tilbyr en rente som også ligger på 8,25 prosent. Vi kårer likevel ikke denne banken som vinner fordi den bare tilbyr banktjenestene sine til kunder i avgrensede geografiske områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår liste gir deg en oversikt over BSU-rentene i over 60 banker. Men vi har altså utelatt de bankene som ikke tilbyr konto til kunder over hele landet.

Tredje beste rente få du i Nordlandsbanken og Flekkefjord, Seljord, Helgeland og Modum Sparebank. Alle gir en rente på 7,75 prosent.

Klikk på lenken øverst til høyre for å se hele BSU-listen.

Taperne

Dårligste rente finner vi i BNP Paribas, der innskuddsrenten på en BSU-konto er 6,60 prosent. Dette er 1,40 prosentpoeng lavere enn det beste tilbudet.

I kroner og øre betyr 1,65 prosentpoeng ganske mye. Sparer du 1.250 kroner per måned i seks år, betyr dette at du har fått over 6.000 kroner mindre i rente enn i de beste bankene.

Nest dårligste tilbud har Hol, Fana, Strømmen og Øystre Slidre Sparebank. Alle tilbyr BSU-konti med en rente på 6,75 prosent.

Klikk på lenken øverst til høyre for å se hele BSU-listen.

Bedre boliglån med BSU

Det er ikke bare de gunstige skatte- og rentevilkårene som gjør det attraktivt å putte sparepengene i en BSU-konto. En del banker har spesielle programmer, hvor ungdommer kan oppnå bedre betingelser på boliglån dersom de har en BSU-konto.

Les mer om hvordan du får finansiert 90 prosent av boligkjøpet, samtidig som du får lånebetingelser som om du hadde lån innen 60 prosent av kjøpssummen.

Bytt bank

Er du ikke fornøyd med de betingelsene du har på din nåværende BSU-konto, er det bare å ta kontakt med den nye banken du ønsker å spare i. Oppgir du ditt gamle BSU-kontonummer, vil den nye banken sørge for at pengene automatisk blir overført til den nye kontoen.

Bare ett uttak

Oppretter du en BSU-konto, har du bare anledning til å ta ut penger én gang.

Hever du pengene for å bruke dem på boligkjøp, vil kontoen automatisk bli stengt. Det er heller ikke anledning til å opprette en ny BSU-konto.

Tenk deg derfor godt om før du hever pengene. Retten til det ekstra skattefradraget, og de høye rentene, forsvinner naturligvis når kontoen stenges.