Å sammenlikne priser kan være utfordrende, men nyttig - for det er prisforskjeller. Ikke minst når man regner med fraktkostnadene. Foto: Berit B. Njarga
Å sammenlikne priser kan være utfordrende, men nyttig - for det er prisforskjeller. Ikke minst når man regner med fraktkostnadene. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Pristest av el-kjedene

Siba skryter av å være billigst, men det avhenger helt av hvilke produkter du skal ha. I vår prissjekk var det nemlig en annen kjede som ble billigst.

El-kjedene konkurrerer nådeløst om å være billigst, og nå i det siste har du kanskje lagt merke til at spesielt Siba er på offensiven? Egenreklamen sier ganske enkelt at "Siba vinner priskrigen", og da er det jo litt spennende å se om de faktisk holder det de lover.

Og for å ta det med en gang: Vi fant ikke noe galt i de tallene Siba selv oppgir på sine nettsider, de har altså vært flinke til å velge produkter de selv har god pris på.

Problemet for deg og meg som kunde er likevel at produkt- og prisjungelen fortsatt er vanskelig å finne fram i.

I et forsøk på å gjøre jobben for deg, har derfor DinSide gjort en prissammenligning av 12 andre tilfeldig valgte produkter som selges hos Elkjøp, Lefdal, Siba, Expert og Komplett.no.

Og joda: Vår prissammenligning viser at det kan være verdt å sjekke priser flere steder, og dette gjelder spesielt hvis du også tar med eventuelle fraktkostnader i sammenligningen.

>> Lyst på ny iPhone? Her er vår dom over iPhone 5!

Hvorfor er elektronikkmarkedet så uoversiktlig?

Forutsetningen for hvilke produkter vi valgte ut, var at minst fire av de fem utvalgte kjedene skulle selge produktet.

Og nettopp her lå den største utfordringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viste seg nemlig å være relativt krevende å finne identiske produkter i de forskjellige butikkene. De ulike butikkjedene er nemlig flinke til å enten skaffe seg eneretten på en modellserie, eller å skaffe seg spesialversjoner av et produkt. Forskjellen kan her være at produktet har en annen finesse eller et litt annet design, slik at de på den måten får sin egen produktkode, og kan forsvare en annen pris.

Og denne trenden gjelder faktisk de fleste produktkategorier, altså alt fra vaskemaskiner, støvsugere og kjøkkenmaskiner til TV-er. Et eksempel på dette er en TV fra Philips, som hos Siba heter 42PFL4007T, mens den hos Elkjøp og Lefdal heter 42PFL4047T.

For til tross for ulike produktkoder som gjør det vanskelig å sjekke pris, er det nemlig nesten den helt samme TV-en: Bildekvaliteten og designet er rett og slett helt likt. Forskjellen består ganske enkelt i at det følger med en WiFi-dongel på 4047, mens denne er ekstrautstyr på 4007.

4047 er altså en spesialmodell som kun selges via Elkjøp og Lefdal, og på grunn av WiFi-dongelen koster den rundt 200 kroner mer.

Det er altså verdt å spørre seg hvor store forskjeller det egentlig er på produkter som ser relativt like ut, men har forskjellige serie- eller produktnummer.

DinSide har blant annet omtalt tidligere at produkter fra Bosch og Siemens kan være mer eller mindre identiske, men med forskjellig pris. Og en ting er sikkert: Dette er et tema vi kommer til å holde fokus på framover.

Les også: Handle billig? Dette er den billigste dagligvarekjeden

Etter å ha søkt oss gjennom et stort utvalg produkter, har DinSide til slutt kommet frem til 12 produkter som vi har sammenlignet priser på hos de fem nettbutikkene.

Lefdal billigst

I vår prissammenligning har vi hatt som forutsetning at produktet må finnes i fire av de fem butikkene. Prisene vi har sammenliknet er inkludert rimeligste levering på døra hjemme, med utgangspunkt i en adresse sentralt i hovedstaden.

Dette resulterte i at Lefdal ble billigst på hele seks av 12 varer. Den største prisforskjellen var på kaffemaskinen Bosch Tassimo, som var 53,3 prosent dyrere hos konkurrenten Siba - til tross for at de hevder å være billigere enn nettopp Lefdal i sin siste markedsføring.

Derimot var det lite å spare på det dyreste produktet i vår prissjekk, nemlig en LED-TV fra Panasonic til 16.000 kroner. Her var det dyreste alternativet, Komplett.no, bare 1 prosent dyrere enn ved kjøp hos Elkjøp eller Lefdal.

Interessant er det også at Komplett var dyrest på flest produkter totalt sett, selv om forskjellen i kroner og øre ikke alltid var så stor.

Frakt er viktig: Også fraktprisene varierer veldig mellom de fem forskjellige nettbutikkene, og koster fra 110 kroner hos Expert, til 290 kroner hos Siba - for de største varene, i dette tilfellet TVene.

Prisene vi oppgir i tabellen under er inkludert rimeligste levering på døra av den enkelte varen, levert i hovedstaden.

Pristest av el-kjedeneHer kan du åpne tabellen i en større versjon.

Les også: Dette skal være Norges beste nettbutikk!

NB: Priser er innhentet 5. oktober på nettbutikkenes nettsteder. Ikke alle butikkene fører alle varene, da står dette i tabellen. I de tilfellene varen er å finne i en fysisk butikk, har vi tatt med pris fra butikk. Det har vi ikke gjort i Experts tilfelle, da de oppgir at man må sjekke pris i hver enkelt butikk.

Pris er inkludert frakt, der vi har brukt den laveste leveringsformen ved å få varen levert hjem på døra.

Flere av butikkene tilbyr henting i butikk eller på såkalte pick-up-punkter, som er enten gratis eller billigere. Her kan du se kun produktprisene uten frakt, hvis du ønsker å sammenlikne disse.

Les også: Amazon eller Play.com? Se prisforskjellene!