<B>KJØPTE DU DEN I FJOR, KAN DU ANGRE DEG:</B> Denne TV-en fra Samsung kostet rundt 17.500 kroner for litt over et år siden. Nå får du den for rett under 8.000 kroner. Foto: Per Ervland
KJØPTE DU DEN I FJOR, KAN DU ANGRE DEG: Denne TV-en fra Samsung kostet rundt 17.500 kroner for litt over et år siden. Nå får du den for rett under 8.000 kroner. Foto: Per ErvlandVis mer

Prisras på populære julegaver

Om du har hatt tålmodighet, kan du spare tusenlapper på julegavene. Prisene på mange harde pakker har stupt det siste året.

Mange har et behov for å eie den aller nyeste teknologien så fort som mulig. Men det betyr at de betaler betydelig mye mer enn om de bare hadde ventet noen måneder med kjøpet.

For det er få produkter som faller så fort i pris som elektronikk, og om du venter litt med innkjøpene, vil du antagelig spare tusenlapper.

Her er et eksempel

For to år siden kåret Fagbladet Elektronikkbransjen blu-ray-spilleren til årets julegave. Den gangen kostet de billigste spillerne rundt 2.000 kroner eller mer - og dermed var produktet utelukket som julegave for veldig mange mennesker.

Bare 12 måneder senere hadde prisene på blu-ray-spillerne rast, og nå kunne du enkelt få tak i de billigste til halv pris av året før. I år har prisene falt ytterligere, og nå får du nesten over alt tak i spillere til godt under tusenlappen.

En rask gjennomgang på nettet viser at de billigste blu-ray-spillerne nå bare koster 699 kroner (pluss eventuell frakt).

Det må også nevnes at det er langt enklere å få tak i billige filmer i HD-kvalitet til blu-ray-spilleren, slik at du også sparer penger ved bruk av produktet.

PRISRAS: Det er godt mulig at det ikke er verdens beste blu-ray-spiller, men billig er den! Foto: Elkjop.no
PRISRAS: Det er godt mulig at det ikke er verdens beste blu-ray-spiller, men billig er den! Foto: Elkjop.no Vis mer


Råbillige tv-er

Går vi noen prisklasser opp, ser vi virkelig hvor mye prisene på elektronikk har rast. TV-er er kanskje det ypperligste eksemplet på hvor fort trendprodukter innen elektronikk stupdykker i pris på kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor kåret Elektronikkbransjen LED-TV-ene fra Samsung (serie 7) til julepresang nummer én. Den gang måtte du ut med cirka 20.000 kroner for 7-serien, og rundt 17.500 for den nesten like gode 6-serien.

Kjøpte du disse tv-ene i fjor, kan du angre, for i år blir de solgt til «spottpris». TV-en i serie 6-versjonen får du nå for 7.995 kroner i nettbutikken NetShop. Det betyr at du slipper unna med godt under halv pris for det kritikerroste fjernsynsapparatet.

Tilbudet over er bare ett eksempel på hvor fort prisene på TV-er faller. Som DinSide har skrevet får du nå 60-tommere til under 10.000 kroner, noe som ville vært utenkelig for bare noen år tilbake. Nå har lavprisbutikker kastet seg inn i kampen og TV-kjøperne, noe som betyr rekordlave priser på en rekke modeller.

Bekymret over utviklingen

Elektronikkbransjen liker dårlig at prisene på elektronikk synker så kraftig og i så høyt tempo.

Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen Foto: Per Ervland
Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen Foto: Per Ervland Vis mer


- Det er helt skummelt hvor billig det er blitt, sier daglig leder Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Hun mener bransjen må begynne å konkurrere på andre faktorer enn bare pris.

- Jeg synes vår bransje konkurrerer altfor mye på pris, de presser hverandre og det er en vanvittig tøff konkurranse. Produktene blir alt for billige, alt for fort, sier Bjørke til DinSide.

Les hvorfor Bjørke og Elektronikkbransjen er bekymret over utviklingen