Prisene på klær sank 9,3 prosent i januar.  Foto: Colourbox.com
Prisene på klær sank 9,3 prosent i januar. Foto: Colourbox.comVis mer

Prisnedgang i januar

Klær, sko, bøker og møbler ble mye billigere i januar, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Prisene på enkelte varer stupte i løpet av årets første måned. Om det er fordi prisene før jul var unormalt høye, eller om det er fordi januarsalget bød på særdeles gode priser, er vanskelig å si. At prisfallet på enkelte varer var betydelig, det er i alle fall sikkert. Det viser nye tall for konsumprisen (kpi) fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Klesindustrien sto for det største fallet. Prisene på klær sank hele 9,3 prosent, og selv om prisfallet ble registrert i nesten alle kleskategoriene, var det dameklær som sank mest. Prisene på skotøy gikk ned med 6,4 prosent.

Les også: Samme priser på klær nå som i 1980

Januarsalg på møbler og bøker

Møbelbransjen har også levert lave priser i januar. Januarsalg på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler førte til at varegruppen gikk ned i pris med 7,0 prosent. Men pass på om du vil gjøre et kupp: Flere av møbelkjedene, som for eksempel Living og Bohus, avslutter januarsalget i dag, 11. februar.

Bøker ble også mye billigere i januar, med et prisstup på 8,2 prosent. Og det er ingen grunn til å tro at prisene på bøker ikke vil falle videre. Om noen få uker er det duket for det årlige Mammutsalget, der flere hundre titler blir redusert kraftig i pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye billigere strøm

Litt mer relevant er det kanskje å sammenlikne prisene i januar i fjor og januar i år. Da ser vi lettere hvordan prisene har utviklet seg.

Kaffe, brus og andre alkoholfrie drikkevarer ble mye dyrere. Sammenliknet med januar for et år siden steg prisene på disse varene med 8,5 prosent.

Drivstoff sto også for en betydelig økning i denne perioden, med en prisoppgang på hele 7,1 prosent. Prisene på finansielle tjenester uten forsikring steg med 6 prosent.

Men prisveksten ble betydelig dempet av et et kraftig fall i elektrisitetsprisene inkludert nettleie på 28,3 prosent fra januar 2011 til januar 2012.

Råbillig elektronikk

Tidligere denne uken la Stiftelsen Elektronikkbransjen frem nøkkelltallene for 2011. En real svikt i omsetningen på 5,4 prosent sammenliknet med året før, ble forklart med betydelig prisnedgang på elektronikk det siste året.

– Vi ser jo at fortjenesten går ned, men det positive er jo at publikum og brukerne stadig får billigere produkter. Prisene har blitt mye lavere, sa informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen til DinSide.

Det er spesielt prisene på TV og liknende store brunevarer som har falt kraftig det siste året. Eneste betydelige prisoppgang Elektronikkbransjen kunne spore i fjor var på hvitevarer.

Les saken: Prisras på elektronikk