Tv-serier på bluray og DVD er mye underholdning for pengene. Du kan spare oppsiktsvekkende mye på moroa om du kjøper seriene der de er billigst. Foto: DinSide
Tv-serier på bluray og DVD er mye underholdning for pengene. Du kan spare oppsiktsvekkende mye på moroa om du kjøper seriene der de er billigst. Foto: DinSideVis mer

Priskrig på TV-serier

TV-serier på DVD og Blu-ray gir deg mye underholdning for pengene. Men det betyr selvsagt ikke at du skal betale mer enn du må.

«TV-serier er best på DVD», heter det i en egenannonse fra Platekompaniet.

Selv om slagordet kommer fra en butikk som er blant de største forhandlerne av filmer og TV-serier på digitale plater, kan vi ikke si oss særlig uenige.

For å følge en TV-serie på DVD eller Blu-ray har sine klare fordeler. Ingen irriterende reklameavbrudd er én av dem.

Men best av alt: Du slipper å la TV-kanalene bestemme når du skal se neste episode. Du er sjefen, du kan trykke på PLAY-knappen når du har lyst til å se en episode eller fem.

Valuta for pengene

TV-serier er heller ikke spesielt dyre, tatt i betraktning hvor mange timer underholdning hver sesong byr på.

Likevel er det ingen vits å punge ut med mer enn nødvendig. DinSide har derfor sjekket prisene på noen populære TV-serier, og funnet ut hvor mye du egentlig kan spare på å handle moroa der den er billigst.

Prisforskjellene er store. Veldig store, faktisk.

La oss ta den populære britiske serien Downton Abbey som et eksempel.

Kjøper du den første sesongen på DVDhuset.no må du ut med 328 kroner, inkludert fraktkostnader. Hadde du kjøpt den på Elkjop.no hadde du sluppet unna med under halvparten; der koster den nemlig bare 149 kroner (Elkjop.no baker fraktkostnadene inn i prisen).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er lommeboken ekstra tynn nå på begynnelsen av året, kan du kjøpe sesongen fra Play.com, en av DinSide-redaksjonens nettfavoritter. Der betaler du cirka 87 kroner for sesongen. Gjør du dette, betaler du bare under en tredel av prisen i dyreste butikk.

Kan bli dyrere

Dersom du faller for det billigste alternativet i eksemplet over, er det et par ting du skal vite: Det tar ofte lengre tid å sende varene fra en utenlandsk nettbutikk enn fra en norsk nettbutikk. Flere ganger har vi ventet et par uker på forsendelser fra blant annet Play.com.

Du kan heller ikke forutsette at DVD-en eller Blu-ray-filmen har norske undertekster. Play.com opplyser riktignok om hvilke filmer som er tekstet på norsk, og som du raskt vil oppdage, er det mange av filmene som ikke er det.

Men viktigst av alt er at du sjekker valutakursen og prisen på varen ekstra nøye. Dersom varen koster mer enn 200 norske kroner når den ankommer Norge, må du betale merverdiavgift, og da kan du få deg en ubehagelig opplevelse.

Flere av varene i DinSides pristest ble svært dyre fra Play.com, fordi de kostet mer enn 200 kroner, og dermed ble avgiftsbelagt.

Her er et eksempel: Den første sesongen av Boardwalk Empire kostet cirka 248 norske kroner på Play.com (pris omgjort fra pund). Siden varen kostet mer enn 200 kroner, må vi legge norsk merverdiavgift inn i regnestykket. Men ikke nok med det - vi må også betale forenklet fortollingsavgift. Siden varen går gjennom Posten innebærer dette 120 kroner ekstra. Varen ender opp med å koste oss hele 430 kroner. Det er over hundrelappen mer enn hva det ville kostet oss å fått varen levert fra DVDhuset.no.

Se hvor mye du kan spare

Under ser du alle eksemplene på hvor mye du sparer ved å kjøpe DVD og Blu-ray der du får dem for færrest kroner og ører.

Utvalget av TV-serier er tilfeldig. Legg merke til at Platekompaniets nettbutikk og CDON.com var de eneste butikkene som hadde samtlige titler vi pristestet. Disse to butikkene byr på et enormt utvalg, også norske serier, som for eksempel Play.com stort sett mangler.

Laveste pris er markert med grønn skrift, mens høyeste pris er markert med rød skrift.

Samtlige priser inkluderer eventuell frakt, merverdiavgift og fortollingsgebyr, der dette er relevant.

Prisene er hentet inn fra CDon.no, Platekompaniet.no, DVDhuset.no, Elkjop.no og Play.com onsdag 15. februar 2012.
Prisene er hentet inn fra CDon.no, Platekompaniet.no, DVDhuset.no, Elkjop.no og Play.com onsdag 15. februar 2012. Vis mer


Om pristesten

Pristesten illustrerer hvor store forskjeller det er på pris på enkeltprodukter, og siden den bare inkluderer prisene på et begrenset utvalg produkter, gjenspeiler ikke denne oversikten nødvendigvis prisbildet.

DinSide har ikke bestilt noen av produktene, men har forutsatt korrekt prising på nettsidene. Vi tar forbehold om feilprising og utsolgte varer.