Hvorfor kjøpe en VHS-film når du får en DVD-film like billig eller billigere? (Foto: Dag Yngve Dahle)
Hvorfor kjøpe en VHS-film når du får en DVD-film like billig eller billigere? (Foto: Dag Yngve Dahle)Vis mer

Priskrig på DVD-filmer

- Nå får du DVD-filmer like billig eller billigere enn VHS-filmer, sier multimediasjef Håvard Fossan i Free Record Shop Norge.

Prisene på DVD-filmer har sunket markant de siste månedene. For et halvt år siden var DVD-filmer til sone 2 (Europa) knapt å oppdrive til under 200 kroner.

- De billigste DVD-filmene vi har nå, koster kun 99 kroner. Vi har en rekke titler til mellom 99 og 149 kroner, sier avdelingsleder Jimmy Arnesen i filmavdelingen hos Akers Mic.

- Akkurat nå har vi om lag 150 eldre titler til 179 kroner. I tillegg selger vi rundt 50 aktuelle titler til denne prisen. I forrige uke hadde vi filmen The Perfect Storm til 159 kroner, sier Fossan.

Kampanje

Årsakene til den lommebok-vennlige utviklingen er flere. Dels skyldes det at de store kjedene får rabatter ved at de kjøper inn store partier filmer. Dels skyldes det andre faktorer.

  • Importørene har mange filmer på lager, og selger ut billig for å gjøre plass til andre titler
  • Noen importører vil etablere seg i markedet ved å holde lave priser en stund – ofte i form av billig-kampanjer
  • Differensiert prisstruktur. Scanbox var først ute med prisene 129, 179 og 219 kroner. Sandrew Metronome tar i bruk de samme prisene fra nyttår
  • Økt konkurranse, både mellom importører og mellom butikker
- Uten tvil konkurranse. Det er som med andre produkter, prisene går ned når konkurransen blir stor nok. I tillegg vil nok mange av de som har en Playstation 2-maskin, som spiller DVD-filmer, skaffe seg eldre filmer på DVD. Kanskje er dette filmer de allerede har på VHS, sier markedskoordinator Øivind Aas i Scanbox Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange av filmene har dårlig lyd og feil format. Filminteresserte vil ikke betale flere hundre kroner for disse filmene. Dermed er importørene nødt til å sette ned de veiledende prisene, sier Arnesen og sikter til at mange billig-filmer ikke har Dolby Digital-lyd.

Sone 1 fortsatt dyrt

Mange av DVD-entusiastene vil ha godbiter som ikke benyttede sekvenser, intervjuer og trailere til filmene. Dette fås gjerne kun på sone 1-filmer fra USA. Sone 1- filmene er fortsatt kostbare.

- Dollaren er dyr for tida. Det vises på sone 1-prisene. Hos oss får du i øyeblikket ingen filmer under 300 kroner. Du må ut med mellom 300 og 350 kroner, sier Jimmy Arnesen hos Akers Mic.

Soneinndelingen av DVD-filmer er for lengst havnet i rettsalene. I øyeblikket pågår flere rettsaker her i landet om import av sone 1-filmer fra USA. Free Record Shop har inntil videre stoppet salget av sone 1-filmer.

- Importørene har saksøkt de store kjedene, men unnlatt å ta nisjebutikkene. Det samme skjedde i Nederland. Der førte inkonsekvensen til at kjedene igjen begynte å selge sone 1-filmer, og gjør det fortsatt, sier Håvard Fossan hos Free Record Shop.

- Jeg vet ikke om alle de mindre forretningene er berørt av søksmålene. Det viktige er uansett at bransjen vil stoppe importen av filmer vi allerede har betalt dyrt for å få lov til å distribuere på det norske markedet, sier Øivind Aas i Scanbox.

Et kjapt søk i de beste DVD-butikkene på nettet viser at også der er prisene noe lavere enn tidligere. Likevel koster herligheten noe mer der enn i butikkene, delvis på grunn av portokostnadene.

Relaterte artikler:
Farvel til sone 1-filmer?
Test: DVD-filmer fra USA
Norges DVD-bestselgere
De billigste DVD-butikkene