Prisfest på kakselån

Mens Norges Bank og Kredittilsynet jamrer over folks låneopptak og boligprisene, er det minst 26 lånegivere som gir ekstra lave priser ved store boliglån.


Selv om Sentralbanken og Kredittilsynet er aldri så bekymret over boligprisene og husholdningenes låneopptak, er det slett ikke alle som deler bekymringen.

Tvert i mot - per i dag er det 26 kredittinstitusjoner som tilbyr sine gunstigste lånebetingelser til folk som tar opp 2 millioner kroner eller mer i lån.

Se vår nye prisliste over alle bankene med egne priser på store lån.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Blant disse er Eiendomskreditt, som tilbyr flytende nominell rente på 3,80% ved lån mellom en halv og én million, 3,65% til lån mellom én og to millioner, for deretter å slå til med 3,55 prosent rente for lån over to millioner kroner.

I tillegg bortfaller etableringsgebyret for alle som låner mer enn 500.000 kroner. For alle mindre lånesummer krever finansinstitusjonen et etableringsgebyr på kroner 1.000.

Mer lønnsomt


- Kravene til sikkerhet for lånene er de samme uansett lånebeløp, sier Rannveig Botnen i Eiendomskreditt til DinSide, og viser til firmaets krav til sikkerhet innenfor 60 prosent av boligens verdi.

- Mengden saksbehandling og administrasjon er den samme ved alle lån. Vi kan derfor leve med noe lavere marginer ved store lån, forklarer hun.

Kommet for å bli

Myndighetene er klar over insentivene til større låneopptak som ligger i bankenes prissetting, men gir ingen signaler om at de ønsker å gripe inn.

- Kredittilsynet har ikke synspunkter på bankenes detaljerte produktutforming og prising, har direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet tdligere sagt til DinSide.

Dermed er dette fenomenet trolig kommet for å bli - til glede for alle med lånebehov på to millioner eller mer.

Sjekk hvor stort lån du har råd til å betjene.

Se vår nye prisliste over bankene med best betingelser for store lån.