Prisene stiger fortsatt

Det kan føre til nye rentehopp.

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,1 prosent fra juli til august 2008. Det var prisøkningen på elektrisitet som gjorde det største utslaget, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dyr strøm i sommer

Prisøkningen på elektrisitet var den viktigste faktoren til at KPI steg med 0,1 prosent fra juli til august. Også prisøkningen på en del tjenester har noe av skylden. Priser på hotelltjenester steg med 8,9 prosent fra juli til august, mens tannlegetjenester steg med 2,6 prosent.

Billigere klær

Det var også komponenter som dempet prisveksten. Prisene på klær og sko viste en nedgang på 1,4 prosent, og matvarer og alkoholfrie drikkevarer viste en prisnedgang på 0,8 prosent.

Men matprisene gikk opp mye fra april til juli i år. Se hvor mye

Gruppen som inneholder drivstoff og smøremidler samt transporttjenester viste en nedgang fra forrige måned. Prisfallet var i hovedsak knyttet til billigere kollektivtransport i Oslo og en nedgang i priser på flyreiser.

Kraftig tolvmånedersvekst

KPI steg med 4,5 prosent fra august 2007 til august 2008. Dette er langt over Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var fremdeles den viktigste faktoren til de høye tallene.

Kan gi nye rentehopp

De ferske tallene fra SSB viser at kjerneinflasjonen befinner seg over det Norges Bank anslo i sin forrige pengepolitisk rapport og øker sannsynligheten for nok et rentehopp.

Les også: Eier ikke Gjedrem magamål?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!