Prisen verden rundt

Hvor koster en iPod minst - og hva koster en BigMac og en cola andre steder i verden? Vi har tatt en virtuell reise verden rundt på 9 priser.

Verden rundt på 9 priser

Det er alment kjent at ting ikke koster det samme i hele verden - selv om produktet er prikk likt. I denne artikkelserien viser vi dere hva et knippe varer koster i noen av verdens største byer.

>>> Start artikkelserie: Her er prisen på ting i hele verden!

En verden full av muligher - og priser. Foto: Lauren Gabelhouse.
En verden full av muligher - og priser. Foto: Lauren Gabelhouse. Vis mer


Forskjellige grunner

Det er det amerikanske magasinet Business Week som har samlet sammen prisene i 9 av verdens største byer: Buenos Aires, Cape Town, London, Moskva, New York, Paris, Shanghai, Tel Aviv og Tokyo. Vi har lagt til prisen i vår egen hovedstad, Oslo, og konvertert alle prisene til norske kroner.

Ifølge Business Week er det mange grunner til at prisene er så forskjellige fra land til land. Noen land har høyere import-tariffer enn andre og derfor er for eksempel ikke prisen på en iPod den samme i hele verden.

Noen land skattlegger visse varer mer enn andre - mens andre har et verdi-tak på varer. Derfor er sigaretter dyrere i Norge enn i Kina.

Valutaforskjeller spiller selvsagt også inn. Det gjør også kostnadsforskjeller og lønningene i de forskjellige landene.

Et firma kan også ta en høy pris for en vare i et land hvor de mener innbyggerne ikke har noe alternativ til deres produkt - eller hvor de tror forbrukerne er villige til å betale en høy pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Firmaer bestemmer prisen de setter selv, sier Angus Deaton, professor i International Affairs ved Princeton University i USA, til Business Week. - Det er ingenting som stopper dem fra å sette en drastisk forskjellig pris forskjellige steder, så de kan tjene mest mulig penger.

Mange reiser utenlands for å shoppe. Men alt er ikke like billig overalt. Foto: Lotus Head.
Mange reiser utenlands for å shoppe. Men alt er ikke like billig overalt. Foto: Lotus Head. Vis mer


Alle vil ha harry-priser

De fleste av oss klager på at alt er så dyrt i Norge. Men det er ikke bare nordmenn som er fan av grisebillig harry-handel i Svinesund. De fleste ønsker seg billigere priser - og grensehandel er et fenomen verden rundt.

Franskmennene drar til Spania for å shoppe, kroaterne til Bosnia - og ghaneserne til Togo.

Men før du kaster deg på et fly til langtvekkistan for å sikre deg en billig iPod bør du lese denne artikkelen. Kanskje du finner ut at ting ikke alltid er så billige som du hadde trodd - der du trodde de var det.

Her er prisene på 9 produkter - alt fra en iPod til et slips, via sjampisen på veien - i 9 forskjellige land, pluss vårt eget selvsagt.

>>> Start artikkelserie: Her er prisen på ting i hele verden!

Kilde: Business Week.