Prisen på kjærlighet

Yvonne (34) taper 90.000 i året på å gifte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et ekteskap handler jo ikke først og fremst om penger, men jeg må innrømme at jeg kvier meg for å gifte meg når jeg vet at jeg taper tusenvis av kroner i året.

Yvonne var lykkelig gift inntil hennes ektemann døde for snart fire år siden. Da ble hun alene med to barn, ett på to og et halvt og en baby på 3 måneder. Yvonne valgte å jobbe i redusert stilling for å kunne ta seg ekstra av barna. Nå har hun truffet en ny mann og nylig blitt samboer. Troen på ekteskapet gjør at Yvonne har lyst til å gifte seg igjen, men reglene kan virke både underlige og firkantet.

Av hensyn til resten av familien ønsker ikke Yvonne å stå frem med fullt navn.

Utsett arveoppgjøret om du kan

90.000 mindre i året

- Hvis jeg fortsetter å være samboer, mottar jeg fortsatt etterlattepensjonen min. Men hvis jeg gifter meg, så mister jeg den. Jeg synes disse reglene er underlige med tanke på at det i praksis er liten forskjell på det å være samboer og det å være gift.

Hva synes du?

Er reglene rundt etterlattepensjon gammeldagse og firkantede? (Avsluttet)
Ja(68%)
Nei(32%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Yvonne understreker at hun synes etterlattepensjon er en god ordning. Det er først og fremst incentivene til å forbli samboer hun reagerer på.

- Det stimulerer ikke akkurat til et videre kjærlighetsliv. Det er altså greit å være samboer og å få flere barn, men hvis jeg gifter meg, faller pensjonen bort. Hvor mange av de som blir enke i ung alder, velger å gifte seg igjen? Det hadde vært morsomt å se et tall på dette.

Verken Statens pensjonskasse, SSB eller NAV kan bidra med en slik statistikk, men ifølge SSB er det cirka 24.000 personer mellom 16 og 66 år som mottar etterlattepensjon i Norge i dag, og over 21.000 av disse er kvinner.

Slik likestiller du økonomien

Kan tjene millioner

Fra og med 1. januar 2001 utgjør full enke- eller enkemannspensjon 9 prosent av avdødes pensjonsgrunnlag, og det skjer ingen avkorting i pensjonen dersom gjenlevende ektefelle har arbeidsinntekt.

Kristin Reiten, kommunikasjonsrådgiver i Statens pensjonskasse (SPK), forklarer at de som mottar netto ektefellepensjon, kan ha inntekt uten at pensjonen fra SPK blir påvirket.

- Nettopensjon ytes som hovedregel dersom medlemmet døde etter 1. januar 2001.

Dette betyr at Yvonne i praksis kan tjene så mye hun vil. Hun kan ha en millioninntekt og fortsatt motta ektefellepensjonen, men hun kan ikke gifte seg.

Hvem skal arve hytta?

Oppfordrer til skilsmisse?

Yvonne kan derimot glede seg over bedre personlig økonomi dersom det nye ekteskapet skulle ende i skilsmisse:

"Dersom det andre ekteskapet tar slutt ved død eller skilsmisse, vil den etterlatte få tilbake etterlattepensjonen hun hadde etter den forrige ektefellen." heter det på SPKs nettsider.

- Da kan jeg jo ta sjansen på å gifte meg, prøve å få barn, og hvis vi ikke får barn, så kan jeg skille meg igjen? spør Yvonne.

Yvonne er nå samboer med en mann som ikke har barn fra før.

- I fremtiden ønsker vi oss kanskje felles barn, men da vil jeg gjerne være gift først. Det var sånn jeg gjorde det i forrige runde, og jeg synes det er viktig at eventuelle nye barn også skal ha gifte foreldre.

- Jeg synes strengt tatt at man bør bli vurdert likt dersom man er samboer eller gift. Slik systemet er nå, kan man faktisk velge å få både i pose og sekk ved bare å være samboer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!