Prisen på isen

Sommeren er her - endelig! Det er meldt strålende vær også til helgen, og vi feirer med en liten ispristest. Hva koster den mest kjente av alle norske iser, nemlig Krone-isen?


Den klassiske Krone-isen

Krone-is er Norges mest solgte små-is. Dette er en klassiker som de fleste har et forhold til, og husker godt fra barndommen.

Da NSB skulle gjennomføre et stunt i forbindelse med en ruteendring tidligere i måneden, valgte de å spandere Krone-is på 10.000 passasjerer. - Vi valgte helt tilfeldig Krone-is fordi vi ønsket en folkelig is de fleste liker, sa Mari Bragstad, strekningsleder ved lokaltog Oslo-området, til vår søster-publikasjon Propaganda.

I juli i fjor skrev Daglivarehandelen at selv om det lanseres nye typer is hver sommer, spiser vil helst de gamle klassikerne. I 2005 kom Diplom-Is med 24 nye sorter, og Hennig-Olsen med 19, skriver fagbladet. Likevel er det klassikerne som Krone-isen fra 50-tallet, og Sandwich-isen fra 70-tallet som ligger på topp i salgsstatistikken.

Espen Hennig-Olsen. Foto: Hennig-Olsen. Foto: hennig-olsen
Espen Hennig-Olsen. Foto: Hennig-Olsen. Foto: hennig-olsen Vis mer


- Vi selger flere titalls millioner Krone-is hvert år, sier Espen Hennig-Olsen, marketingdirektør i Hennig-Olsen. - Issalget går veldig i puljer, og når det er fint vær selger vi ekstra mye. Vår all-time high hadde vi i 1997, og det var også en rekordvarm sommer.

Ikke uventet har Hennig-Olsen solgt vanvittig mye is i løpet av den siste uken.

Det spesielle med Krone-isen, akkurat som med Sandwich-isen og Båt-isen, er at den produseres av to forskjellige firmaer, Hennig-Olsen og Diplom-Is, under samme navn.

Klassikeren: Krone-is med jordbær. Foto: Hennig-Olsen. Foto: Hennig-Olsen
Klassikeren: Krone-is med jordbær. Foto: Hennig-Olsen. Foto: Hennig-Olsen Vis mer


Hos Hennig-Olsen het isen Kronen på verket i sin spede begynnelse, mens den hos Diplom-Is het Diplomat. - Vi blir aldri helt enige i hvordan Krone-isen oppsto, sier Hennig-Olsen. - Men den har aldri kostet én krone, som man kan tro av navnet. Navnet kommer fra mønsteret på papiret rundt, som hadde en kongekrone i designet. I begynnelsen kostet isen én krone og 25 øre.

Både Diplom-Is og Hennig-Olsen har Krone-is med jordbær og sjokolade i sortimentet sitt, mens Hennig-Olsen også lager Krone-is med pistasj og med Non-stop.

Pristesten

DinSide har testet prisen på isen, og resultatet kan du se under.

Dagligvarekjedene
Det er store prisforskjeller mellom de største dagligvarekjedene. Testen ble utført ved at DinSide ringte tilfeldig utvalgte butikker, og spurte hva en Krone-is koster. I noen av tilfellene er det altså Krone-is fra Diplom-Is og i andre tilfeller fra Hennig-Olsen, men dette vil ha lite å si for den vanlige forbruker - selv om Espen Hennig-Olsen sier han kan smake forskjell på de to.

På pristoppen kommer blant annet Bunnpris, med en pris på 17 kroner - mens det ikke kommer som noen overraskelse at Rema 1000 er på prisbunnen, med en pris på 12 kroner.

Er du en storspiser av Krone-is, kan du med andre ord spare hele 5 kroner per is på å velge den billigste butikken. Eller du kan kjøpe inn pakker med seks Krone-is, som blir billigere per is (vi har ikke tatt med slike pakker i testen).

I tabellen under ser du hva Krone-isen koster i de forskjellige butikkene.

Daglivarekjedene
ButikkPris, kroner
Bunnpris17
Meny17
Nærmat17
Spar17
Ultra17
Ica13,90
Coop Mega13,50
Rimi13
Kiwi12,90
Coop Obs12
Coop Prix12
Rema 100012
Rangert fra høyeste til laveste pris, og i alfabetisk rekkefølge.
Krone-is med Non-stop. Foto: Hennig-Olsen. Foto: hennig-olsen
Krone-is med Non-stop. Foto: Hennig-Olsen. Foto: hennig-olsen Vis mer
Bensinstasjonene
Pristesten ble utført på samme måte som med dagligvarekjedene.

Alle bensinstasjonene vi har ringt til tar samme pris for en Krone-is, nemlig 17 kroner.

Disse bensinstasjonene ringte vi til: Esso, Hydro Texaco, Shell og Statoil.

Kioskene
Ganske jevnt prisnivå på Krone-isen solgt i kiosk, men noen er littegrann billigere enn andre.

I tabellen under ser du hva Krone-is koster i de forskjellige kioskene.

Kioskene
KioskPris
Easy 2415
Mix16* og 17
7-Eleven17
Deli de Luca17
Narvesen17
Rangert fra høyeste til laveste pris, og i alfabetisk rekkefølge.
*16 kroner er for krone-is Non-stop/jordbær.Vinnerne

Det er altså på Coop Obs og Prix, samt Rema 1000 du får Krone-isen aller, aller billigst - hele 5 kroner under den dyreste isen. God is-spising i sommer!

Kilder: Daglivarehandelen, Diplom-Is, Hennig-Olsen, Propaganda.