Prisen økte med 200 prosent

Les vilkårene nøye før du handler på nettet.

En av våre lesere reagerte kraftig da han bestilte en lader fra nettbutikken Mytrendyphone.no og endte opp med å betale det tredobbelte for varen. Nettbutikken holder nemlig til i Danmark, ikke i Norge, og dermed ballet det på seg med toll og avgifter innen kunden hadde fått regningen.

Derfor ble det dyrt

- Hvis du kjøper noe her, må du passe godt på. Jeg bestilte en strømforsyning til en HP Laptop. Den kostet bare 278 kroner pluss noen kroner i frakt, men da jeg fikk ordrebekreftelsen, stusset jeg litt på at pris med og uten mva. var like stor, sier Odd Nygård til DinSide.

En e-post til nettbutikken ga Nygård svaret. Mytrendyphone.no er en dansk nettbutikk, men det er ved første øyekast vanskelig å oppdage at du ikke handler i Norge.

Les også: Pakken kom aldri frem - men momsen måtte han betale

Føler seg lurt

- Jeg rakk ikke å avbestille. Varen kom sendt med Posten, og noen dager senere dukket det opp en faktura fra Posten på 624,50 kr for fortolling og gebyr, merverdiavgift, og gud vet hva, sier Nygård.

På totalen kom regningen på 886,50 kroner for laderen som skulle kostet 278 kroner pluss frakt. Hadde Nygård visst dette, ville han naturligvis kjøpt varen i en norsk butikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man kan jo ikke forvente at en kunde som i god tro handler på en norsk nettside, skal måtte lete med lys og lykte etter en side der det står at varen kommer fra utlandet, mener Nygård.

Og det er ikke bare Nygård som reagerer på dette.

I prissammenlikningen kommer My Trendy Phone godt ut. Med norsk flagg, tekst og norsk nettadresse. Når varen ankommer, medfølger en regning på moms og gebyr! Varen sendes fra Danmark og blir dermed dyrest - ikke billigst, når alt kommer til alt. Butikken lurer seg inn i norske pris-søkemotorer! Du finner ikke Amazon.uk.com der? De er seriøse. Dette er tuskhandel, skriver nettdebattant.

Kompliserte regler gjør netthandel vanskelig. Skjønner DU hva du skal betale?

Oppdatert nå

Det var lett å gå i fella hos Mytrendyphone.no. Du skulle lete godt for å finne ut at det var snakk om en dansk nettbutikk. Butikken har både norsk domene, og kontaktinformasjonen henviser til et norsk telefonnummer og en adresse i Oslo.

Men da Nygård protesterte, ble han henvist til nettbutikkens handelsbetingelser.

- Der står alt om tollen og momsen, også står det at kunder fra Norge og Grønland ikke betaler den danske momsen, og at det er det kundens ansvar å fortolle varene.
Vi har en norsk adresse siden vi har et kontor i Oslo, men lager finnes bare i Danmark nå for tiden, svarer kundebehalder hos Mytrendyphone.no.

Nå har imidlertid nettbutikken oppdatert siden sin slik at det skal være litt enklere å oppdage at du faktisk handler fra en utenlandsk nettbutikk.

Være oppmerksom på beskjeder som dette når du handler i nettbutikker.(Faksimile: mytrendyphone.no)
Være oppmerksom på beskjeder som dette når du handler i nettbutikker.(Faksimile: mytrendyphone.no) Vis mer


Gjør et priskupp i Sverige

Vit hva du gjør

Det er fullt mulig å gjøre gode kjøp i utenlandske nettbutikker, men du bør vite hva du gjør. Er du usikker på hva du kommer til å betale for en vare, anbefaler vi DinSides importkalkulator. Her finner du enkelt ut hva du vil betale når varen ender opp hos deg.

Bestiller du for eksempel en jeans fra USA til 100 USD, som med dagens kurs tilsvarer 647,90 norske kroner, skal du i teorien betale 72,21 kroner i toll og 186,78 kroner i moms på varen. I tillegg kommer eventuell frakt. Ved postlevering kommer i tillegg et fortollingsgebyr til Posten på kr 103. Dette betyr at buksene fort kan bli 55 prosent dyrere enn opprinnelig utsalgspris.

Se også: Ti nettsteder som vil lure deg!