Det er ikke lenge til det er tid for julebakst. Typiske ingredienser for småkakene er kanel, kardemomme, nellik, malt ingefær og safran. Sistnevnte brukes blant annet i lussekatter.
Men spørsmålet er om du må belage deg på en jul uten lussekatter i år.
For safrankjøpere kan få seg en real overraskelse i butikken, opplyser Aftonbladet. For prisen på safran har doblet seg siden i fjor.
Her er krydderet som holder kiloene borte
Les også: Sunnere fristelser for kakemons
Fikk sjokk
Aftonbladet beretter om Hjördis Wennerholm som skulle lage fiskegryte med safran- og hvitvinsaus. Hun kjøpte et halvt gram safran.
- Da jeg kom hjem så jeg på kvitteringen at safranen kostet 32,90 kroner. Jeg trodde det hadde skjedd en feil og gikk tilbake til butikken. Men det kostet virkelig så mye, sier hun til den svenske avisen.
Aftonbladet får bekreftet fra Lyckeby Culinar, som produserer krydder og krydderblandinger, at det har vært en prisøkning.
- Det er dessverre sant at prisene har doblet seg siden i fjor. Og innkjøpprisen har økt enda mer, forteller innkjøpssjef Jeanette Hansson.
Årsaken er i Iran
Hva er årsaken til at safran har blitt så mye dyrere?
- Det er fordi det har vært mye dårlig avl i Iran. De pleier å dyrke 200 tonn safran, men i år ble det bare rundt 50 tonn, forteller Hansson.
På et vanlig år pleier svenskene å forbruke rundt fem tonn. Men i år blir det trolig ikke mulig å selge så mye safran i Sverige.
Betyr det at safran kan bli utsolgt i butikkene?
- Ja, absolutt!
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.